SLC - Norska Gaster 1
Norska länstjänstemän på Finlandsbesök

Förra veckan besöktes Finland av norska länstjänstemän inom jord- och skogsbruksförvaltningen vid Trøndelag, regionen i mitten av Norge.

SLC - Img 1518
SLC kräver korrigeringar av anslagen för LFA- och miljöersättningar

SLC kräver att anslagen för LFA- och miljöersättningen korrigeras enligt regeringsprogrammet med de utlovade framtidsinvesteringarna redan i nästa års statsbudget. Det handlar om summor på 42 miljoner i LFA-ersättning och 88 miljoner i miljöersättning.

SLC - Fn Hallbarhet
Forskargrupp ger konkreta råd för att uppnå global välfärd

Det är ännu möjligt att eliminera fattigdom och hunger för hela världens befolkning, men då behövs fundamentala globala förändringar. Det framgår ur en rapport som i onsdags presenterades av en opartisk internationell forskargrupp tillsatt av FN.

Ledaren: Nej till rött i skolmaten fick många att se rött

Med hänvisning till klimat och hållbarhet har Vasa övningsskola gått ut i offentligheten med sitt beslut att lämna bort det röda köttet från skolmaten i grundskolan under sex veckors tid. Beslutet har väckt motreaktioner i bland annat Vasabladet och på sociala medier. Många har sett rött får man väl säga.

Ledarsticket: Dämpad stämning kring ny kommissionär

Åtminstone i finländska jordbrukskretsar är stämningen dämpad kring Janusz Wojciechowski som nu lanseras för posten som EU:s jordbrukskommissionär. Den nuvarande jordbrukskommissionären Phil Hogan från Irland anses emellertid behövas på posten som handelskommissionär, tydligen för att hålla pli på britterna som är på väg ut ur hela EU. Ett annat alternativ hade varit den italienska socialdemokraten Paolo De Castro, men han lanseras inte ens som EU-kommissionär.

SLC - Lpx 141690
EU är global etta inom agrarexporten

EU är suveränt världens största exportör av jordbruksprodukter. Under 2018 exporterade alla EU-länder tillsammans jordbruksprodukter till ett värde av 138 miljarder euro. Värdet av motsvarande import steg till 116 miljarder euro, noterar EU-kommissionen.

SLC Åboland: Vargskador är verklighet för husdjursproducenter

Husdjursproducenternas oro för skador på sin egendom är verklighet i dag. Bland annat av de här orsakerna är det viktigt att lokalbefolkningens synpunkter beaktas i vargfrågan. Det framhåller SLC Åboland i sitt utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till en förvaltningsplan för varg.

ÖSP och SÖP vill förvalta vargstammen i Norden och Ryssland som en helhet

Vargstammarna i Finland, Skandinavien och nordvästra Ryssland skall förvaltas som en helhet. Det anser Österbottens svenska producentförbund och Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening i sitt gemensamma utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till förvaltningsplan för vargstammen. Det här är också i enlighet med utkastets förslag.

SLC - Varg Johannes Jansson
SLC om vargplanen: Bevarande kan också betyda färre vargar

Att bevara behöver inte innebära att vargstammen ska bibehållas i den storlek eller omfattning den är nu, påpekar SLC i sitt utlåtande om jord- och skogsbruksministeriets utkast till en uppdaterad förvaltningsplan för vargstammen.

Världsmarknaden pressar sockerpriset

Betkampanjerna har startat i EU, men den europeiska sockerindustrin kämpar med ett fortsatt lågt sockerpris. Det finns helt enkelt för mycket socker på världsmarknaden.

SLC - Wheatidaho 2254 1600
Socker och spannmål pressar globala matpriser

FAO:s matprisindex har fallit för tredje månaden i rad denna sommar. I augusti föll FAO:s matprisindex med 1,1 procent. Indexet befinner sig ändå 1,1 procent över motsvarande fjolårsvärde, men socker och spannmål drar ned medelpriset.

Bra skörd av höstsäd i Nyland

Den senaste veckans regn och fuktiga väder har satt käppar i hjulen för skördearbetet och höstsådden i Nyland. Men mellan skurarna har man ändå lyckats få en del skördat.