Dsc04394
Trots att det regnade när bilden togs håller Joachim Regårdh humöret uppe när han demonstrerar hur man på rätt sätt tar en selfie med blommande raps i bakgrunden. De vita käpparna markerar den avgränsade besöksrutan och informationsskylten uppmanar påpassligt besökarna att köpa åländsk mat. FOTO: Rolf-Lennart Witting
Jordbruk Livet på landet

Inrutat för raps-selfies
på blommande fält

Rapsen blommar överdådigt den här årstiden och eftersom raps-selfies i fjol blev något av en landsplåga i Sverige bestämde sig Ålands Hushållningssällskaps växtodlingsrådgivare Joachim Regårdh för att mota Olle i grind.

I samarbete med jordbrukaren Niclas Häggblom i Jomala Björsby tio kilometer norr om Mariehamn har det markerats ett avgränsat område där alla hugade kan trampa omkring och ta selfies på sig själva omgivna av den vackert blommande gula rapsen.

Regårdh som har sina rötter i Skåne berättar att raps-selfies på vissa ställen i Sverige till och med har blivit ”en alltför stor grej”.

– Folk klev långt ut i rapsfälten och trampade ner en hel del av grödan som ju ska bli bondens lön. Till bondens stora förtret kördes det till och med bil in i fälten!

Men i stället för att vara en sur bonde bjuder nu Niclas Häggblom alla intresserade för att ta en selfie på ett avgränsat område i det blommande rapsfältet, som ju är ett säkert tecken på att sommaren står för dörren.

Samtidigt passade Regårdh också på att sätta upp en skylt med förhållningsregler för dem som besöker fältet för att fotografera den blommande rapsen, som ”ju är något av det vackraste som finns” och som många därför ”absolut vill dela med sig av”.

Läs också: Plats för blommig selfie också i Korsholm