Skogsbruk

Svenskspråkiga deltagarna
ökade märkbart i Skogsnöten

Högstadiernas riksomfattande final i Skogsnöten-tävlingen genomfördes torsdagen den 20 maj. I grundtävlingen som genomfördes i februari deltog över 20.000 elever varav över 2.000 svenskspråkiga – en ökning med ca 25 procent.

Från dessa sållades 50 finalister som deltog i en webbsänd final från sina hemorter.

Vinsten gick till Aino Lamminpää från Högfors. Andra plats knep Iiris Hamunen från Helsingfors och tredje plats gick till Aura Punna från Pemar.

Aleksandra Huhtala från Björneborgs svenska samskola, som var enda svenskspråkiga deltagare i finalen, placerade sig på delad fjärde plats bland de tio bästa. Hon lyckades också ta sig till finalen år 2020, då hon placerade sig på delad femte plats.

Republikens president Sauli Niinistö skickade sin hälsning till alla elever som deltog i Skogsnöten.

– Skogarna är viktiga för Finland och oss finländare på många olika sätt. Där kan man njuta av naturen och lugnet. Tack vare allemansrätten kan vi röra oss i skogarna och plocka bär och svamp. Träet ger oss arbete och försörjning. En stor del av exportinkomsterna från vårt lands utrikeshandel kommer från skogsindustrin. Skogen är en väsentlig del av den finländska identiteten, skrev president Niinistö i sin hälsning.

Terrängtävlingen flyttade till webben

Normalt så avgörs den årliga tävlingen i terrängen under en tvådagars finalresa. Denna gång avgjordes den 40:e finalen i en webbsändning.

Finalisterna fick 40 skogsrelaterade frågor som de besvarade med en applikation i en mobil enhet. Frågorna växlade från artbestämning till mångfald samt produkter framställda av trä.

Som en del av finalprogrammet så reste man virtuellt runt i Finland. Journalisten, naturvännen Mikko ”Peltsi” Peltola var reseledare. Man fick träffa, förutom finalisterna, olika människor som jobbar inom skogsbranschen som till exempel jord- och skogsbruksminister Jari Leppä. Ministern berättade att han kopplar av i skogen genom att idka skogsskötsel, jaga samt genom att avnjuta vägkost i gott sällskap i ett skärmskydd.

Skogsnöten är ett långvarit samarbete mellan skolorna och skogsbranschen. Det har deltagit över en miljon elever i skogsnöten sedan starten år 1982.Till Finlands Forstförenings och Biologi och geografilärarnas förbund BMOL rf:s hjälp att ordna och finansiera Skogsnöten deltar nästan hela skogsbranchen.