Gentechnik 2 Sb Web
EU-lagstiftningen om gensaxen ska uppdateras, men nu varnar handeln. Gentekniken har ett dåligt rykte hos kunderna. FOTO: Norma
Jordbruk EU

EU ska uppdatera
lagarna för gensaxen

Kommissionen har startat en process för uppdatering av lagstiftningen för den nya gentekniken, d.v.s. gensaxen. EU:s jordbruksministrar informerades om planerna i samband med det senaste ministermötet.

Ämnet är känsligt och kommissionen har hittills hållit en låg profil. Ett konkret lagförslag saknas fortfarande. Kommissionen ska öppna en bred debatt som ska ge mer information om bland annat opinionerna.

Den gamla lagstiftningen passar inte ihop med modern växtförädling, fastslog hälsokommissionär Stella Kyriakides under en information för EU:s jordbruksministrar förra veckan. EU behöver nya regler för gentekniken som matchar den gröna given.

De flesta jordbruksministrar delade Kyriakides åsikt. De nuvarande två decennier gamla reglerna är inte tidsenliga och motsvarar inte heller dagens vetenskapliga nivå. Frågan är var gränserna ska dras för en vetenskaplig riskkontroll.

Med hjälp av metoder som Crispr/Cas kan bestämda egenskaper hos en växt förändras snabbt genom att avlägsna en gen. Detta ger helt nya chanser för växtförädlingen att ta fram växter som är resistenta mot vissa sjukdomar.

Har brett stöd bland regeringarna

De flesta EU-regeringar stöder gensaxen, men det finns också motsatta åsikter. I Tyskland stöder det konservativt styrda jordbruksministeriet en breddad användning av gensaxen, medan det socialdemokratiskt styrda miljöministeriet avvisar tekniken.

Det skulle gälla att finna en medelväg som gör det möjligt att tillämpa tekniken inom EU-lagstiftningens ramar. EU följer försiktighetsprincipen. Det betyder att säkerhetsnormer som skyddar människa och miljö måste respekteras och upprätthållas.

Det kan bli en svår balansgång. Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner yttrade sig diplomatiskt om projektet i anslutning till ministermötet. Hon föreslog att EU anpassar de rättsliga ramarna till de chanser som tekniken erbjuder.

Flera andra delegationer samt hälsokommissionär Kyriakides betonade att nya lagar måste ta hänsyn till den europeiska försiktighetsprincipen. De starka säkerhetsnormerna för hälsa och miljö måste bestå.

Länder som Frankrike och Danmark betonade att framtida regler för den nya gentekniken måste lämna tillräckligt utrymme för innovation. Nederländerna kan tänka sig undantag från riskbedömningen för vissa produkter.

Den nya tekniken har grön potential, betonade den nederländska jordbruksministern Carola Schouten. Länder som Irland, Ungern, Slovenien och Slovakien betonade för sin del de potentiella riskerna för ekojordbruket.

Handeln varnar för en öppning

Flera stora tyska handelskedjor och ekologiska livsmedelsaffärer varnar öppet EU för friare regler, då genmodifierade produkter har ett dåligt rykte. En liberalisering kan skada kundernas förtroende för både produktion och handel.

Bakom en så kallad ”Retailer Resolution” står talrika tyska livsmedelskedjor och specialaffärer för ekoprodukter. Bland undertecknarna noteras Aldi, Lidl, Metro, Pennymarkt, Spar, Rewe, Alnatura. Biomarkt och Naturata.

Kedjorna framhåller att de bestående reglerna har fungerat bra och garanterar valfrihet för konsumenterna. Centralaffärerna befarar att EU-kommissionen kan vara på väg att kapitulera inför de stora agrarkoncernernas lobbyarbete.

Det återstår att se hur EU-kommissionen lyckas med sin potentiella öppning för gensaxen inom livsmedelsproduktionen. Enligt experter dröjer det minst tre år innan de nya reglerna kan träda i kraft, förutsett att allt går enligt planerna.