Jordbruk

En lindrig nedgång i
djurskyddsförsummelser

Av Livsmedelsverkets senaste rapport över tillsynen inom djurskyddet framgår att försummelserna något minskat på alla inspekterade gårdar med produktionsdjur med undantag för gårdarna med broilerkyckling. I de urvalsbaserade djurskyddsinspektionerna uppdagades förfaranden som strider mot författningarna på 27 procent av gårdarna med produktionsdjur, dvs. något färre än i förfjol (30 %). Resultaten visar också att myndigheterna väl har lyckats inrikta djurskyddstillsynen på riskgårdar.

År 2020 gjordes urvalsbaserade djurskyddsinspektioner på 314 gårdar med produktionsdjur och på 283 av dem fanns djur vid inspektionstidpunkten. På grund av coronapandemin gjordes en femtedel färre urvalsbaserade inspektionen är i förfjol.

­– Enligt en statistisk analys av tillsynsresultaten fungerade riskurvalet väl. Gårdarna som ingick i riskurvalet löpte en betydligt större risk för försummelser än de slumpmässigt utvalda gårdarna, säger överinspektör Taina Mikkonen på Livsmedelsverket.

På sammanlagt 200 av de inspekterade nötkreatursgårdarna fanns djur. Försummelser uppdagades på 30 procent av gårdarna, vilket är något mindre än föregående år (34 %). Av alla försummelser som uppdagades hos nötkreatur konstaterades 32 procent hos kalvar.

På de inspekterade gårdarna med får (49) minskade såväl andelen försummelser (16 %) som antalet försummelser per gård (2,9) från året innan.

Sammanlagt 20 gårdar med svin inspekterades. Förfaranden som stred mot djurskyddsförfattningarna uppdagades på 25 procent av gårdarna, vilket är tydligt mindre än i förfjol (41 %). Antalet försummelser per gård (7,8) ökade däremot till inemot det tredubbla från året innan.

På två (33 %) gårdar med broilerkyckling av de sex inspekterade inrapporterades försummelser.

Brister konstaterades inte på en enda av de sju inspekterade pälsfarmerna där det vid inspektionstidpunkten fanns djur. På grund av coronarisken ville man i inspektionerna undvika särskilt minkfarmer, på vilka det tidigare förekommit mer brister än på andra farmer.

Farmerna valdes också ut slumpmässigt och på grund av coronapandemin utövades mindre tillsyn över dem än vanligt. Under de sju föregående åren har försummelser förekommit på 25-66 procent av de inspekterade pälsfarmerna.

Brådskande åtgärder gällde oftast sällskapsdjur

Antalet djurskyddsinspektionen som byggde på en misstanke översteg gränsen 6.000 inspektionsbesök redan för sjätte året i rad. Antalet inspektionsbesök var sammanlagt 6.046.

En knapp fjärdedel av dem var uppföljande inspektioner, med vilka man säkerställde att tidigare meddelade förelägganden hade följts. Liksom under tidigare år också inriktades merparten av inspektionerna på hundar, katter, nötkreatur och hästar.

Under 628 inspektionsbesök (10 % av besöken) uppdagades allvarliga försummelser och myndigheterna vidtog brådskande åtgärder i avsikt att säkerställa djurens välbefinnande. Under 29 procent av besöken (i 1.725 objekt) uppdagades sådana missförhållanden, som man ingrep i med förbud och förelägganden i avsikt att omedelbart eller inom utsatt tid få djurhållningen höjd till den miniminivå som lagen förutsätter. Som under tidigare år också inriktades merparten av de brådskande åtgärderna på sällskapsdjur.

I djurtransporter uppdagades försummelser i 8 procent av de inspekterade transporterna. Andelen missförhållanden återgick till samma nivå som under tidigare år efter ökningen (12 %) under året 2019 och missförhållandena var till stor del de samma som under tidigare år.