Jordbruk Marknad

Fazer investerar 8,5 miljoner i
produktion av havreprodukter

Fazer-koncernen fortsätter att investera i produktionen av havreprodukter i Vanda. Företaget bygger en toppmodern produktionslinje för bitbröd i sitt bageri och förnyar en av produktionslinjerna i sin chokladfabrik för produktion av havrebaserade produkter. De nya linjerna tas i bruk och produktionen inleds år 2022, uppger koncernen i ett pressmeddelande.

Fazers strategiska mål är att bli en av de ledande tillverkarna av växtbaserade livsmedel i norra Europa. Fazer inleder nu bygget av två nya produktionslinjer för havreprodukter i sitt fabriksområde i Vanda. Investeringarnas totala värde uppgår till cirka 8,5 miljoner euro.

Havrens popularitet i brödprodukter har ökat kraftigt i Finland under de fem senaste åren. Redan ungefär 30 procent av de ljusa bröden innehåller havre. Havre uppfattas som hälsosamt och har dessutom en utmärkt näringsmässig sammansättning, vilket bidrar till dess popularitet.

– Vi ser goda tillväxtmöjligheter inom havreprodukter, eftersom många finländare tycker att havre är både nyttigt och läckert, berättar Marko Bergholm, VD för Fazer Bageri Finland.

Fazer berättade förra året om betydande investeringar för att fördubbla kapaciteten hos sina havrekvarnar i Finland och Sverige. De investeringar i havreproduktionen som nu genomförs stärker ytterligare Fazers position som den ledande aktören inom havreprodukter i Norden. I Fazers sortiment i Finland ingår redan nästan 200 produkter där havre ingår i produktionen.

Fazer använder endast inhemsk havre och utnyttjar alla delar av havren inom produktionen.