Jordbruk Globalt Marknad

Fonterra noterar
rekordpriser på mjölk

Den nyazeeländska mejerikoncernen Fonterra upplever en kraftig säsongstart. Det nya leveransåret 2021-22 inleddes med det högsta mjölkpriset i koncernens historia. Prisutvecklingen gynnas av en ovanligt kraftig efterfrågan från Kina.

Inför mjölksäsongen 2021/22 har Fonterra ställt ett gårdspris på mellan 7,25 och 8,75 NZ-dollar (mellan 4,28 och 5,16 euro) per kg Fixed Milk Price (fast mjölkpris) i utsikt. Bandbredden är stor på grund av den starka efterfrågan.

Priset är det högsta någonsin i början av en säsong. Enligt Fonterra-chefen Miles Hurrell beror den positiva prisutvecklingen på den kraftigt stigande efterfrågan, framför allt från den kinesiska marknaden.

Den globala efterfrågan på mejeriprodukter fortsätter att växa och detta gäller särskilt importen från Kina. Den kinesiska ekonomin fortsätter att återhämta sig med fart, uppger Fonterra i ett pressmeddelande.

Efter covid-19-epidemin frågar kineserna efter hälsosam mjölk. Kunderna vill därför trygga tillgången till hälsosam mjölk, särskilt från Nya Zeeland. Kina fortsätter att vara en viktig kund för våra producenter, konstaterar Hurrell.

Kina har de senaste månaderna ökat importen av helmjölkspulver med närmare tio procent. Största delen av importen skeppas från Nya Zeeland. Utbudet har däremot inte stigit nämnvärt. Det håller priset på en hög nivå.

Fonterra ser emellertid många risker under nästa 18-månaders period. Covid-19 är inte ännu på länge ett avslutat kapitel. Situationen lever hela tiden och kursvolatiliteten kan snabbt förändra priserna. Geopolitiska händelser kan ständigt utlösa kriser, noterar Hurrell.