Sarka Agricultural Museum Loimaa Finland
Titeln Årets museum 2021 fick Finlands lantbruksmuseum Sarka. FOTO: Kotivalo
Jordbruk Livet på landet

Lantbruksmuseet Sarka
är Årets museum 2021

Museipriserna för år 2021 delades ut förra veckan på Museiprisgalan i Åbo. Titeln Årets museum 2021 fick Finlands lantbruksmuseum Sarka.

Årets museum-vandringspriset, skulpturen Esko som Pekka Kauhanen skapat, beviljas ett museum som inom sitt eget verksamhetsområde på ett betydelsefullt sätt har främjat museibranschens samhälleliga synlighet och inflytande, och vars museiverksamhet har tillfört museibranschen nya eller annorlunda synvinklar, idéer och tankar. Priset delas ut av det Internationella museirådet ICOM:s finska kommitté samt Finlands museiförbund.

I finalen i Årets museum-tävlingen fanns allt som allt sex museer med. Som stöd i beslutsfattandet gästade tävlingsjuryn finalistmuseerna, träffade deras personal och intressegrupper samt gjorde bakgrundsutredningar. En del av besöken gjordes virtuellt på grund av koronasituationen.

Tävlingsjuryn beskrev på följande sätt Finlands lantbruksmuseum Sarka som valdes till Årets museum:

”Finlands lantbruksmuseum Sarka är känt för sitt omfattande samlingsprojekt som berör forna tiders lantbruksarbetsredskap. Slutresultatet av projektet är en tydlig utställning och moderna förvaringsutrymmen som lyfter fram värdet hos föremålen.

Förutom ett ambitiöst samlingsarbete förmedlar museet en iver i att jobba tillsammans. Personalen som till sin storlek är relativt liten vägleder och uppmuntrar andra museer samt producerar högklassiga evenemang och utställningar. Under de senaste åren har museets verksamhet utvidgats till att täcka också lantbrukets ”slutprodukt” det vill säga maten, vilket passar bra in i museets profil. Museet tar aktivt tag i aktuella fenomen: i utställningarna har man gått på djupet bland annat med klimatförändringen. Museet delar också årligen ut priset Kulttuurikuokka till personer eller organisationer som på ett positivt sätt fört fram lantbruket.

Sarka är i regional och riksomfattande skala en viktig aktör som för människor samman. Inte ens museets lite krävande belägenhet är ett hinder för museets insiktsfulla pedagogiska verksamhet, för museets virtuella guidningar når hela Finland.

Sarka är ett museum som är större än sin storlek. Arbetsuppgiftsfältet det har i egenskap av riksomfattande ansvarsmuseum för lantbruket är brett, men museet klarar utmaningen på ett utmärkt och innovativt sätt.”

8529A235 C114 4816 Baa5 8Ba29B4A36E2
Årets museum-vandringspriset, en skulptur skapad av Pekka Kauhanen.