SLC - Dsc 2282
Naturbetesträff i idyllisk världsarvsmiljö

Både djurägare och representanter från olika myndigheter slöt upp för att ta del av både relevant information och frisk luft på en naturbetesträff i Björkö i mitten av september.

SLC - Fyra 1
Jubilerande 4H-rörelsen nominerade fyra hjältar

Finlands svenska 4 H fyller 90 år i år och firar sitt jubileumsår med att utse fyra hjältar som representerar rörelsens fyra H:n – huvud, hjärta, hand och hälsa. De fyra hjältarna – Christoffer Ingo, Michaela Finne, Anna Alm och Fredrik Smulter presenterades vid 4H:s jubileumsseminarium i Helsingfors i onsdags.

SLC - Faq
SLC lanserar faktabank om jordbruk för allmänhet och medlemmar

SLC har lanserat en webbtjänst med frågor och svar om vårt jordbruk för att tjäna medlemmar, media samt intresserade konsumenter. Sidan är del av SLC:s arbete för att förbättra kommunikationen kring jordbruk i medierna och upplysa konsumenter om inhemskt jordbruk.

Utredning ska förbättra kommunikation om miljö och klimat

En utredning har gjorts för att förbättra kommunikationen till jordbrukare gällande miljö och klimat. Utredningen beställdes av jord- och skogsbruksministeriet och utfördes av Kaskas Media och Demos Helsinki.

SLC - Chips 1
Blöta åkrar bakslag för chipspotatisen

Häftiga lokala regnskurar håller på att förstöra det som i somras såg ut att bli en rekordartad skörd för chipspotatisens del.

SLC - Overv4
ÖSP-ordföranden skärper bevakningen

ÖSP:s ordförande Tomas Långgård har skärpt bevakningen på sin gård. Orsaken är den ökade hotbilden efter att den gröna extremföreningen Djurens rätt har etablerat en cell i Vasa.

SLC - Bransleskatt
Bränsleskatt

SLC - Stundars 1
Stundars Höstmarknad – bra men blöt

Det ihärdiga regnet ställde till det ganska ordentligt för den traditionella och väletablerade Höstmarknaden på Stundars i Solf, Korsholm, senaste söndag. Av de femtio förhandsanmälda försäljarna valde en tredjedel att stanna hemma. Antalet besökare var också blygsamt.

SLC - Kop Av Bonden 1
”Köp av bonden”-dagen ypperlig möjlighet att träffa konsumenterna

Vid Eskils i Liljendal i Lovisa ordnade två gårdar tillsammans ”Köp av bonden-dagen” senaste lördag. Jordbrukarna Kettil och Linda Fredriksson samt Teresa Lindroos stod som värdar för tillfället.

Österrike stoppar avtalet med Mercosur?

En majoritet i det österrikiska nationalrådets EU-utskott har röstat mot EU:s planerade frihandelsavtal med sydamerikanska Mercosur. Omröstningen förpliktar Österrikes regering att rösta mot avtalet i EU-rådet.

Fyra ÅPF-medlemmar ställer upp i åländska lagtingsvalet

Tiden för nominering av kandidater till lagtingsvalet på Åland den 20 oktober gick ut i måndags och fyra medlemmar i Ålands Producentförbund finns med på kandidatlistorna.

Ledaren: Kan ny rapport ändra riktning på debatten?

Enligt en färsk rapport, som naturresursinstitutet Luke har gjort tillsammans med Finlands miljöcentral, är det bara cirka 430 gram fosfor i medeltal som rinner ut i havet per hektar gödslad vallåker. Hittills har man under 30 års tid ansett att de genomsnittliga utsläppen av fosfor är uppe i 1.100 gram per hektar åker. Resultatet är av mycket stor betydelse i synnerhet för vår boskapshållning som använder mycket vall i utfodringen och producerar stallgödsel som också mycket långt sprids på vallen.