Jordbruk Globalt

Kines smittades
av nytt fågelvirus

De kinesiska myndigheterna bekräftade i början av denna vecka ett ovanligt fall där fågelvirus av subtypen H10N3 för första gången påträffades hos en mänsklig patient. Det meddelar den kinesiska hälsomyndigheten NHC.

En 41-årig man från provinsen Jiangsu i östra Kina blev i slutet av april inlagd på ett sjukhus i miljonstaden Zhenjiang. Mannen hade feber och uppvisade influensaliknande symtom.

I slutet av maj diagnosticerade läkarna undertypen H10N3 hos patienten. Enligt hälsomyndigheterna har denna virustyp aldrig tidigare diagnosticerats hos människor. Risken för en spridning av viruset betecknas ändå som liten.

Det är första gången som denna virustyp påträffas hos människor i Kina och hela världen. Virustypen betecknas som lågpatogen och patienten har repat sig och mår bra. Han kommer snart att lämna sjukhuset.

De kinesiska myndigheterna har inte lämnat några uppgifter om en eventuell källa för smittan. Inga nya fall har rapporterats, varken i den aktuella regionen eller någon annanstans.

I Kina har flera typer av fågelinfluensa påträffats hos djur, men det är ovanligt med smitta från djur till människor. I februari detta år rapporterade ryska myndigheter att fågelinfluensa av undertypen H5N8 hade smittat till människor i en hönsgård.

Fallet uppges ha inträffat redan i december i närheten av Volgograd. Sju personer fick lindriga symtom. De smittade personerna tillfrisknade snabbt. Efter utbrottet försattes hönsgården i karantän.

Vintern 2016/17 upplevde Kina en stark våg av fågelinfluensa som utlöstes av virustypen H7N9. Enligt FN-organisationen FAO har 1.668 människor smittats av influensatypen sedan 2013. Sammanlagt 616 patienter har dött på kuppen.