Recmaj21 1
Livet på landet

Gott och blandat
på försommarbordet

Sparrismuffins

300 gr ansad sparris

3 ägg

260 gr fullkornsmjöl

100 gr malda nötter/mandlar

2 dl yoghurt

2 dl mjölk

2 msk olivolja

Salt, peppar

100 gr riven lagrad ost

1 tsk bakpulver

Basilika

Ansa och skär av knopparna för dekoration. Skär sparrisen i mindre bitar och koka tills de är mjuka och mixa sedan i en mixer. Vispa äggen och blanda mjöl, bakpulver med mixade nötter/nötmjöl och med yoghurt och mjölk. Tillsätt olja och riven ost. Finhacka basilika och mixade sparrisar och rör ner i de vispade äggen. Sätt ugnen på 200 grader och smörj passande formar. Dekorera med sparrisknoppar och grädda i ca 20 minuter.

Recmaj21 3
Kalkonnuggets

500 gr kalkon/kycklingfärs

80 gr skorpmjöl

1 lök

(1 msk dijonsenap)

2 tsk salt

2 msk olivolja

Peppar

Basilika

Deg att doppa i

100 gr mjöl

1 dl mjölk

1 ägg

1 tsk salt

Ca 100 gr skorpmjöl att panera i

1 liter frityrolja

Mixa kött, lök, olja och kryddor i en matberedare. Tillsätt skorpmjöl och blanda. Deg: Vispa ihop mjöl, mjölk, ägg och salt till en slät massa. Rulla det mixade köttet till avlånga små bollar (ca 2 cm långa och 1 cm tjock ) och platta till. Doppa i degen och rulla sedan i skorpmjöl. Värm oljan till ca 180 grader och fritera tills de fått en fin färg.

Recmaj21 2
Potatisgnocchi

500 gram mjölig potatis

150 gr potatismjöl

1 tsk salt

1 påse saffran

1 squash

Körsbärstomater

Basilika

Riven lagrad ost (parmesan)

Smör

Koka potatisarna mjuka. Mosa medan de ännu är varma och blanda i potatismjölet, salt och saffran. Låt stå kallt i kylskåp i ca 1 timme. Ta fram och rulla degen i ca 1,5 cm tjocka bitar. Skär varje bit i ca 1,5 cm och tryck till med en gaffel. Sätt i kokande vatten och låt koka tills de flyter upp till ytan. Ta bort och låt rinna av. Skiva squashen i tunna skivor och stek i smör, tillsätt gnocchi och stek en stund så att ytan bryns lite grann, tillsätt halverade tomater. Servera med basilika och riven ost.

Recmaj21 4
Varm sallad med korngryn och jätteräkor (4 pers)

200 gr korngryn

1 tärning grönsaksbuljong

1 kg råa jätteräkor med skal/små räkor

300 gr squash

300 gr äggplanta

1 röd paprika

1 schalottenlök

3 vitlöksklyftor

1 kruka persilja

1 kruka färsk koriander 

salt, peppar

Dressing

0,5 dl olivolja

1 tsk sesamolja

0,5 dl sojasås

1 msk vitvinsvinäger

1 msk saft av riven ingefära

Blötlägg korngrynen, gärna i flera timmar före kokning. Koka sedan tills de känns mjuka eller enligt instruktioner på paketet. Finhacka lök, vitlök och skär grönsakerna i små kuber, salta och peppra och stek i ca 10 minuter. Finhacka persilja och koriander och strö över grönsakerna. Blanda ihop dressingen. Skala räkorna och stek i några minuter. Blanda grönsaker och räkor och häll över dressingen. Servera salladen ljummen.