Sparrismuffins
300 gr ansad sparris
3 ägg
260 gr fullkornsmjöl
100 gr malda nötter/mandlar
2 dl yoghurt
2 dl mjölk
2 msk olivolja
Salt, peppar
100 gr riven lagrad ost
1 tsk bakpulver
Basilika
Ansa och skär av knopparna för dekoration. Skär sparrisen i mindre bitar och koka tills de är mjuka och mixa sedan i en mixer. Vispa äggen och blanda mjöl, bakpulver med mixade nötter/nötmjöl och med yoghurt och mjölk. Tillsätt olja och riven ost. Finhacka basilika och mixade sparrisar och rör ner i de vispade äggen. Sätt ugnen på 200 grader och smörj passande formar. Dekorera med sparrisknoppar och grädda i ca 20 minuter.
Kalkonnuggets
500 gr kalkon/kycklingfärs
80 gr skorpmjöl
1 lök
(1 msk dijonsenap)
2 tsk salt
2 msk olivolja
Peppar
Basilika
Deg att doppa i
100 gr mjöl
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
Ca 100 gr skorpmjöl att panera i
1 liter frityrolja
Mixa kött, lök, olja och kryddor i en matberedare. Tillsätt skorpmjöl och blanda. Deg: Vispa ihop mjöl, mjölk, ägg och salt till en slät massa. Rulla det mixade köttet till avlånga små bollar (ca 2 cm långa och 1 cm tjock ) och platta till. Doppa i degen och rulla sedan i skorpmjöl. Värm oljan till ca 180 grader och fritera tills de fått en fin färg.
Potatisgnocchi
500 gram mjölig potatis
150 gr potatismjöl
1 tsk salt
1 påse saffran
1 squash
Körsbärstomater
Basilika
Riven lagrad ost (parmesan)
Smör
Koka potatisarna mjuka. Mosa medan de ännu är varma och blanda i potatismjölet, salt och saffran. Låt stå kallt i kylskåp i ca 1 timme. Ta fram och rulla degen i ca 1,5 cm tjocka bitar. Skär varje bit i ca 1,5 cm och tryck till med en gaffel. Sätt i kokande vatten och låt koka tills de flyter upp till ytan. Ta bort och låt rinna av. Skiva squashen i tunna skivor och stek i smör, tillsätt gnocchi och stek en stund så att ytan bryns lite grann, tillsätt halverade tomater. Servera med basilika och riven ost.
Varm sallad med korngryn och jätteräkor (4 pers)
200 gr korngryn
1 tärning grönsaksbuljong
1 kg råa jätteräkor med skal/små räkor
300 gr squash
300 gr äggplanta
1 röd paprika
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
1 kruka färsk koriander
salt, peppar
Dressing
0,5 dl olivolja
1 tsk sesamolja
0,5 dl sojasås
1 msk vitvinsvinäger
1 msk saft av riven ingefära
Blötlägg korngrynen, gärna i flera timmar före kokning. Koka sedan tills de känns mjuka eller enligt instruktioner på paketet. Finhacka lök, vitlök och skär grönsakerna i små kuber, salta och peppra och stek i ca 10 minuter. Finhacka persilja och koriander och strö över grönsakerna. Blanda ihop dressingen. Skala räkorna och stek i några minuter. Blanda grönsaker och räkor och häll över dressingen. Servera salladen ljummen.