Dsc 3690
Projektledaren Linda Sundman-Melin siktar på att höja profilen för ÖSP-projektet Ekonomilaboratoriet under de kommande höstmånaderna. Avsikten är att slå ett slag för ekonomiskt nytänkande i jordbruksvärlden. Producentkaféer är kärnan i verksamheten, säger Sundman-Melin.
Jordbruk SLC

Producentkaféer kärnan
i ÖSP:s Ekonomilaboratoriet

Att hjälpa gårdar med framtidsplaner att ta ytterligare ett steg framåt är målet för ÖSP-satsningen Ekonomilaboratoriet. Ambitionen är att projektet ska få en nystart och komma igång på allvar efter en trög start som har präglats av distansarbete och virtuella möten.

Att många jordbrukare tampas med ekonomiska utmaningar av olika slag nuförtiden är inget nytt under solen.

I början av året kördes det nya projektet Ekonomilaboratoriet igång i ÖSP:s regi. Ambitionen är att erbjuda producenter sociala forum för konstruktiva diskussioner och samarbete kring ekonomiska frågor samt att stimulera till nytänkande.

– Att bygga upp producentkaféer ät kärnan i verksamheten, säger projektledaren Linda Sundman-Melin inledningsvis.

Jordbrukaryrket ofta ensamt

– Avsikten är att etablera producentkaféer för olika sektorer inom jordbruket – mjölk-, kött- och fårbranschen och så vidare. Det handlar om forum där deltagarna kan utbyta erfarenheter, föra diskussioner, berätta om eventuella misstag och lära av varandra.

– Jordbrukaryrket är ofta ensamt. Det här projektet kan dock inte jämföras med ”ta hand om bonden”-projektet, utan det handlar som sagt primärt om att fokusera på ekonomin, förtydligar Sundman-Melin.

Det är tänkt att kafégrupperna ska träffas fyra gånger per år. Ett första producentkafé med en fårgrupp bestående av åtta medlemmar är planerat till slutet av augusti.

– Träffar för olika grupper bokas in för närvarande och sammansättningarna klarnar efter hand. Anmälningar tas emot hela tiden.

– Eftersom det är viktigt att bygga upp ömsesidigt förtroende inom grupperna vore det viktigt att kunna ordna fysiska möten- åtminstone till en början. På grund av pandemin är vi också beredda att arrangera producentkaféerna helt och hållet virtuellt, säger Sundman-Malin.

Mentorprogram planeras också

Linda Sundman-Melin påbörjade sitt projektledarjobb den 9 mars. Starten har dock varit omständlig på grund av coronakrisens härjningar.

– Jag hann bara jobba på kontoret i en vecka och delta i några möten. Sedan blev det distansarbete i två månader. Det här arbetet är jätteintressant, men det är synd att jag inte riktigt har hunnit vara ute på fältet och träffa människor ännu.

– Det tidiga vårbruket och sommarsäsongen har medfört att det inte har varit möjligt att vidta alla åtgärder ännu. Nu är ambitionen att ta ny sats och arbeta hårt på att börja förverkliga alla delmoment i höst – om inte den pågående coronakrisen förvärras ytterligare.

Sundman-Melin säger att en central målsättning med Ekonomilaboratoriet är att hjälpa jordbrukare med utvecklings- och framtidsplaner att ta ett steg framåt i ekonomiskt avseende.

Ekonomiförvaltning, kostnadsstrukturer och kassaflödesanalys hör till de ämnen som tas upp under mötena.

– Till planerna hör också att i samband med generationsväxlingskurserna i januari 2021 erbjuda ett mentorprogram där mera erfarna jordbrukare delar med sig av sina ekonomiska erfarenheter till yngre förmågor.

Eventuellt höstseminarium

Innan dess är ett höstseminarium eventuellt på gång i november.

– Vi funderade på att kunna ta hit någon talare från Sverige. Men nu gäller det förstås att avvakta och följa med pandemins utveckling. Ett alternativ till ett fysiskt seminarium är ett arrangera ett webbinarium, säger Sundman-Melin.

Linda Sundman-Melin är både ekonomie magister och politices magister till utbildningen. Hon har tidigare arbetat med redovisning och olika administrativa funktioner.

– Lantbruksekonomi är ett nytt arbetsområde för mig. Den agrara världen är dock bekant för mig eftersom jag är uppvuxen i jordbruksfamilj i Bäckby, Närpes, säger Sundman-Melin.

Ekonomilaboratoriet pågår 2020-2021 med en budget på 250.000 euro. 80 procent av finansieringen erhålls från programmet för utvecklingen av landsbygden på det finländska fastlandet samt EU:s landsbygdsfond.