Upm Communication Papers Paper Reels
Stängningen av fabriken i Kaipola minskar kapaciteten på grafiska papper med 720.000 ton, av vilket 450.000 ton är tidningspapper. FOTO: UPM
Skogsbruk Marknad

UPM stänger sista
tidningspappersfabriken i Finland

UPM planerar stänga pappersfabriken Kaipola i Jämsä. Fabriken, som är den sista fabriken i Finland som tillverkar tidningspapper, skall stänga senast vid årsskiftet. Fabriken har 450 anställda och tre pappersmaskiner och är en av Finlands största pappersfabriker.

– Det här är en sorglig nyhet för Kaipola. Trots kunnig arbetskraft och välskötta maskiner är fabriken den minst konkurrenskraftiga av UPM:s pappersfabriker. Orsakerna är yttre faktorer såsom höga logistikkostnader, höga arbetskraftskostnader och ökande fiberkostnader, säger direktör Winfrid Schaur vid enheten UPM Communication Papers.

Efterfrågan på papper har länge varit sjunkande och covid-19-pandemin har ytterligare orsakat efterfrågestörningar på marknaden.

Stängningen av fabriken i Kaipola minskar kapaciteten på grafiska papper med 720.000 ton, av vilket 450.000 ton är tidningspapper.

Shotton i Wales skall säljas

UPM planerar också en försäljning av pappersfabriken Shotton i Wales. Fabriken producerar för närvarande 250.000 ton tidningspapper.

– UPM Shotton har en god ställning på den brittiska marknaden. I försäljningsprocessen letar vi ändå efter andra användningsmöjligheter för fabriken, eftersom konsumtionen av tidningspapper stadigt minskar. Pappersmaskinen är tekniskt sett flexibel och passar framför allt för produktion av förpackningskartong, säger Schaur.

Förutom stängningen av Kaipola och försäljningen av Shotton planerar UPM även en effektivering av verksamheten, vilket påverkar företagets finländska cellulosafabriker, UPM Skog och fabriken UPM Tervasaari. Med dessa åtgärder uppskattar bolaget kunna göra årliga inbesparingar på 75 miljoner euro.

UPM inleder också samarbetsförhandlingar vid fabrikerna Kymi i Kouvola, Kaukas i Villmanstrand samt i Jakobstad. Vidare planeras effektiveringsåtgärder inom affärsverksamhetens stödfunktioner på andra håll i Europa samt Nordamerika. Dessa planer påverkar ifall de förverkligas omkring 170 arbetsplatser i över tio länder.

Sammanlagt påverkar planerna ungefär 840 arbetstillfällen, av vilka merparten finns i Finland.