Dsc8226
Pälsbranschen sysselsätter långt över 4.000 personer direkt och indirekt skulle upp till 15.000 personer påverkas av ett nedläggningsbeslut. FOTO: Finfur
SLC Landsbygdsnäringar

SDP-utspel upprör
pälsdjursuppfödarna

Kenneth Ingman, styrelseordförande för Finlands pälsdjursuppfödares förbund Fifur, är mäkta förvånad över SDP:s partidagsbeslut att börja jobba för att förbjuda pälsdjursnäringen.
– Vi tar nog väldigt illa vid oss över att SDP i huvudstadsregionen på det här sättet vill avsluta österbottniska arbetsplatser. Jag är förvånad att man inom partiet tillåter att en sådan utveckling sker.

Enligt Kenneth Ingman är det den gröna falangen inom SDP som står bakom beslutet.

– Vi har traditionellt haft ett väldigt stort stöd av SDP genom alla tider, men de senaste åren har en förändring skett och det är helt klart huvudstaden som drivit kampanjen. Helsingfors socialdemokrater förstår sig inte på landsbygdens villkor. Det är inte heller möjligt att föra en dialog med dem.

Det som förvånar Ingman mest är kursändringen som har skett inom SDP.

– Det verkar helt tydligt att partiet flyttat sig i en rödgrön riktning och verkar ha kapats av en falang som inte vet vilka följder detta får för landsbygden. Ledsamt är också att debatten inte är baserad på fakta utan på djurrättsrörelsens propagandamaterial. Det är väldigt kränkande att bli kallad djurplågare. I Finland går det inte att ha djurhållning idag om man inte har en bra djurvälfärd.

Långt över 4.000 arbetsplatser hotade

Pälsbranschen sysselsätter enligt Ingman långt över 4.000 personer direkt och indirekt skulle upp till 15.000 personer påverkas av ett nedläggningsbeslut.

– Hela produktionsinsatsen är inhemsk, vi använder inhemska maskiner och inhemska transportföretag. Tusentals familjer har en familjemedlem som är direkt anställd, och därtill kommer alla som indirekt är kopplade till branschen.

Ingman konstaterar också att pälsnäringen är ett praktexempel på cirkulär ekonomi.

– Har man gröna värderingar så borde vår näring passa som hand i handske. Vi har en cirkulär ekonomi som är helt oslagbar eftersom allting cirkulerar. Vi exporterar en exportprodukt producerad av slaktbiprodukter och skräpfisk och inhemsk spannmål, plus att produkten i sig själv förmultnar och gödseln från djuren används på åkern.

Även SLC har uttryckt sitt starka stöd för pälsnäringen och besvikelse över socialdemokraternas partikongressbeslut.

– I Finland kan vi med fog vara stolta över vår pälsproduktion. Näringen har satsat mycket på att förbättra djurens välfärd trots ekonomiskt hårda tider för branschen. Nästan alla farmer är idag dessutom certifierade, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Efterfrågan avgör näringens framtid

Nylund konstaterar att ett förbud mot pälsdjursuppfödningen i ett enskilt land inte innebär att produktionen av päls upphör, utan att det är efterfrågan som avgör näringens framtid.

– Om pälsdjursuppfödningen i Finland förbjuds via politiska beslut så leder det till att produktionen flyttar till länder med mycket svagare djurskyddslagstiftning och myndighetsövervakning.

Idag går 99 procent av pälsproduktionen på export till länder som Kina, Ryssland, Grekland, Turkiet och USA.

– SLC anser att Finland behöver alla de arbetsplatser och exportintäkter som pälsnäringen genererar också i framtiden. Det är oroande med tanke på framtiden att negativa attityder mot en landsbygdsnäring leder till politiska linjedragningar som – ifall de verkställs – minskar antalet arbetsplatser på landsbygden och på landets exportintäkter, understryker Nylund.

Han betonar också att SLC litar på att regeringen följer sitt regeringsprogram och inte vidtar åtgärder som försvårar verksamheten för pälsfarmarna.

– Via pälsnäringen produceras naturmaterial på ett hållbart sätt och även biprodukter via näringens kretsloppsekonomi.

Mellan 600 och 700 pälsföretag är medlemmar i Finlands pälsuppfödares förbund. Också i pälsbranschen är trenden idag att antalet företag minskar, men storleken på pälsfarmerna ökar.