Oljehampa 1 A Webben
Trans Farms nya satsning på oljehampa torde ge den inhemska oljehampaodlingen en boost. I förgrunden till vänster Trans Farms vd Jyrki Leppälä och odlingsrådgivare Samuel Jussila. I bakgrunden Finola Oy:s Jace Callaway och Anita Hemmilä i samspråk med Knehtilä gårds husbonde, Markus Eerola. Sorten Finola blir i regel bara 150–175 centimeter hög, men det manshöga hampabeståndet på bilden har fått rikligt med kväve i form av rötningsrester från det närliggande biogasverket.
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Odlingen av oljehampa får en boost

Trans Farm investerar i en ny förädlingsanläggning för oljehampafrön. Företaget blir ett bearbetande mellanled mellan odlarna och livsmedels- och foderindustrin. Nya odlingskontrakt görs från och med september.

Med hjälp av investeringsstöd från Business Finland satsar Trans Farm – mest känd inom kumminbranschen – på en ny anläggning i Hausjärvi. Hittills har Trans Farm förmedlat oljehampautsäde, den nya anläggningen är steget in i livsmedelsbranschen. Till det framtida sortimentet hör skalade frön, hampafröolja och hampaprotein.

– Fröproduktionen av oljehampa fortsätter och utvidgas måttligt. Odlingskontrakt för oljehampafrön av livsmedelskvalitet kan göras redan i september. Som bäst filar vi på kvalitetskraven och odlingsvillkoren, sade företagets vd Jyrki Leppälä på informationstillfället förra veckan.

Man hoppas ingå odlingskontrakt för flera tusen hektar och på olika håll i landet för att minimera riskerna. Prisfrågan lämnar Leppälä ännu obesvarad, men minimiodlingsarealen kommer att vara samma som för kummin, fem hektar.

– Det vi kan erbjuda är ett konkurrenskraftigt pris med kvalitetskorrigering, säker mottagning och åtgång.

Oljehampan är en specialväxt och den stora industrin har inte haft intresse att köpa oljehampafrön direkt av odlaren. Det har saknats en mellanhand, anser Leppälä. Enligt honom behöver livsmedelsindustrin garantier för att det finns råvara för de produkter som tillverkas. Trans Farm jobbar nu parallellt med odlarna och livsmedelsbranschen för att skapa en fungerande kedja. Odlartillfällen planeras senare i höst.

Eftersom hampa innehåller cannabinoider, skiljer sig lagstiftningen gällande odling och utnyttjande av hampa och hampaprodukter från land till land. I Finland har hampaodling aldrig förbjudits, enbart odling i syfte att tillverka narkotiska preparat.

– För odlaren innebär odlingen av Finola ingen risk lagstiftningsmässigt, försäkrar Leppälä.

Finola är en inhemsk oljehampasort, av vilken Trans Farm sedan 2006 i samarbete med Finola Oy och Plantanova Oy låtit producera utsäde. Utsädesarealen är 200–300 hektar.

– I fjol var ett bra odlingsår och medelfröskörden var 850 kilogram per hektar, nämner Leppälä.

Finola omfattas av samma lantbruksstöd som övriga oljeväxter. Hampan är glutenfri, har bra förfruktsvärde, binder kol och kräver inte specialredskap för odling eller tröskning.

Oljehampa 3 A Webben
Hampan är tvåbyggare. Fröna bildas under honplantans övre bladveck medan hanplantan vissnar efter blomningen.
Inhemsk sort

Bakom Finola och företaget Finola Oy finns paret Jace Callaway och Anita Hemmilä. De har sedan 1990-talet främjat hampaodlingen i Finland, först med tanken att utnyttja hampafiber i papperstillverkning, senare med fokus på livsmedel.

– Sorten Finolas förfäder kommer från en genbank i Sankt Petersburg, Jace fick tag på frön via ett franskt projekt med forskare från flera länder, berättar Hemmilä.

Utmärkande för Finola förutom att den är tidig, relativt låg och ger god fröavkastning är att den har låg THC-halt, alltså innehåller lite tetrahydrocannabinol. Detta gör att sorten klarar gränsvärdena för livsmedelsanvändning, som beroende på land varierar mellan 0,2 och 0,5 procent.

Finola godkändes första gången 2003 av EU som stödberättigad oljeväxt och odlas i dag inom hela EU liksom i Usa och Kanada, där det är den populäraste sorten. Intresset för oljehampa och därmed odlingsarealerna har ökat sedan lagstiftningen i flera länder ändrats på 2000-talet. Hemmilä nämner om nya odlingsförsök med Finola i Australien och Nya Zealand.

– Finola är utvecklad för nordiska förhållanden och trivs inte på alltför torra ställen.

Oljehampa 5 A Webben
Oljehampan Finola är en inhemsk sort, vars förfäder kommer från en genbank i Sankt Petersburg. Finola är också en populär sort globalt i och med att den inte blir så hög, ger riklig fröskörd, mognar tidigt och har låg THC-halt.

Hampan trivs på lätta, mullrika jordar och vantrivs i styv lera. Vid sådd, som sker på cirka två centimeters djup, är det viktigt att marken är varm. Eftersom hampafibrerna är starka, kan tröskningen vara utmanande. Risk finns för att hampan lindar sig runt tröskans olika delar, det gäller att följa med så tröskan inte blir överhettad och börjar brinna.

– Efter tröskning är det viktigt att inte torka fröna i för hög värme. Också fuktighetsmätaren ska kalibreras för hampa, har du den inställd till exempel för rybs visar den fel, tipsar Hemmilä.

Lämplig torktemperatur är under trettio grader och fukthalt 7–9 procent. För den som är intresserad av oljehampaodling rekommenderar Hemmilä Noora Norokytös publikation ”Öljyhamppu – opas viljelyyn ja käsittelyyn”, som hittas gratis på Internet.

2018 var den globala oljehampaarealen cirka 160.000 hektar. En tredjedel av arealen är i Europa, men de största enskilda odlingsländerna är Kanada och USA, som båda står för cirka en femtedel av den totala odlingsarealen. Framtida trender att följa med är utnyttjandet av hampabiomassan och av den tillverkade CBD-oljan.

Läs mera om oljehampa: 
https://www.landsbygdensfolk.f...