Hunajakennoja Ja Mehilaisia Kuva Tarja Ollikka Sml
För närvarande ser det ut som om skörden kommer att understiga medeltalet på cirka 40 kilo per bikupa. FOTO: Tarja Ollikka/Finland biodlares förbund
Landsbygdsnäringar

Svagare honungsskörd väntas
– julivädret påverkar negativt

Finlands biodlares förbund bedömer att årets honungsskörd kommer att bli aningen mindre än normalt. Den kalla och regniga perioden i juli påverkade skörden negativt. Tack vare den goda skörden ifjol kommer den inhemska honungen dock troligen att räcka fram till följande skördesäsong.

För närvarande slungas honung på olika håll i landet. All honung är ännu inte uppsamlad, eftersom man fortfarande kommer att skörda honung från bland annat bovete och ljung.

– För närvarande ser det ut som om skörden kommer att understiga medeltalet på cirka 40 kilo per bikupa. De lokala variationerna är dock stora och på vissa ställen i exempelvis västra Finland är skördeprognosen normal, säger verksamhetsledare Mirkka Aarrekorpi på Finland biodlares förbund.

För biodlarna har sommarens väder varit rätt utmanande. Den kalla våren försenade bisamhällenas utveckling, vilket förde med sig att alla bon inte ännu var starka då säsongen inleddes.

– Att juni månad var varm var fördelaktigt för blomningen och bina samlade nektar från bland annat smörblomma, höstrybs- och raps, fruktträd, hallon och skogsbär. Samtidigt pollinerades äppel och skogsbär fint, säger Aarrekorpi.

I det svala och regniga julivädret stannade binas verksamhet dock upp och de fick lov att äta av de honungslager de samlat.

– I regnväder flyger bina inte. Dessutom späds nektarn ut av fukten och bina har svårt att utnyttja den.

Trots den milda vintern var också bisamhällenas vinterdödlighet ganska stor i år.

– Orsakerna är många och det pågår för närvarande en undersökning där man ser närmare på problemen kring övervintringen, säger rådgivare Maritta Martikkala.

I vår och sommar har pollinerarna fått stor uppmärksamhet i medierna, vilket har glatt biodlarnas förbund.

– Pollineringen förbättrar skörden för många trädgårdsbär, fruktträd och åkerväxter. Man kan understöda inhemsk pollinering och växtodling genom att köpa inhemsk honung. Det lönar sig att köpa honungen nu, då det finns tillgång till nyslungad honung av årets skörd, säger Aarrekorpi.