Jordbruk Landsbygdsnäringar

Temporära understöd till
över 800 företag på landsbygden

NTM-centralerna har under sommaren beviljat sammanlagt cirka 7 miljoner euro i temporära understöd till företag på landsbygden och primärproduktionen.

Det här är en knapp fjärdedel av det reserverade anslaget. Ännu återstår alltså medel att dela ut. Understöd kan sökas ända fram till utgången av år 2020, påpekar Livsmedelsverket.

Understödet är avsett att lindra ekonomiska svårigheter som orsakats av coronapandemin. På grund av pandemin blev det i våras tvärstopp för många primärproducenters och livsmedelsförädlares leveranser till restauranger.

Pandemin hade också andra verkningar: bland annat raderade den ut bokningarna hos företag som bedriver turist- och cateringverksamhet i anslutning till gårdar.

Temporärt understöd kan sökas av företagare med annan företagsverksamhet i anslutning till gården, mikroföretag som förädlar och saluför jordbruksprodukter samt specialiserade primärproduktionsföretag. Företagets ekonomiska svårigheter ska bero på coronaviruspandemin.

Ansökan om temporära understöd öppnades i mitten av maj. NTM-centralerna har hittills fått in mer än 1.300 ansökningar, och över 800 företagare har beviljats understöd.

Ungefär en femtedel av ansökningarna har avslagits. Avslaget har ofta berott på att de stödberättigande kostnaderna understiger minimistödet eller verksamheten står för bara en liten del av omsättningen för gården som helhet.

Av dem som fått understöd är nästan 60 procent specialiserade företag inom primärproduktionsbranschen, medan resten är företag som är kopplade till gårdar eller förädlar och saluför jordbruksprodukter.

Av den beviljade summan sju miljoner euro har ungefär fyra miljoner euro gått till jordbrukets primärproduktionsföretag.

Merparten av det temporära understödet till primärproduktionen har beviljats företag i Österbotten. Södra Savolax har varit den största mottagaren av understöd när det gäller företagsverksamhet som är kopplad till gårdar samt förädling och saluföring av jordbruksprodukter. I synnerhet har turistföretag som är kopplade till gårdar ansökt om understöd. 

Temporärt understöd till företag på landsbygden och primärproduktionen an sökas ända fram till utgången av år 2020:
- Ansökan görs i Livsmedelsverkets e-tjänst Hyrrä. NTM-centralerna fattar beslut om beviljande.
- Understödet kan användas till nödvändiga utgifter som säkerställer att verksamheten inom företaget kan fortsätta, såsom personal-, fastighets- och hyreskostnader.
- Mellan 5.000 och 10.000 euro kan fås i understöd.