Wwfprojekt
Projektet Vattenskydd 4K ska minska belastningen på Östersjön och förbättra insjöarnas tillstånd. FOTO: Juha Siekkinen
Jordbruk

Över en halv kilometer
bottendammar byggs i Sjundeå

På initiativ av markägare i Pölans i Sjundeå byggs nu över en serie av bottendammar i ett åkerdike. Målet med byggprojektet som leds av WWF är att förhindra att näringsämnen rinner från Bocksbäcken till Sjundeå å och Östersjön.

I Pölans byggs bottendammar längs en sträcka på omkring 700 meter av diket Bocksbäcken. Bottendammarna är låga, stentäckta trösklar på bottnen, som minskar vattnets strömningshastighet i fåran och jämnar ut översvämningar.

Med hjälp av dammarna säkerställer man också att vattnet blir kvar i fåran även under torra perioder. Detta minskar mängden lerhaltig jord som smulas ner i dikesfåran.

Byggarbetet i Bocksbäcken är en del av WWF:s omfattande projekt Vattenskydd 4K, vars syfte är att förbättra vattendragens status i avrinningsområden för Ingå å, Ingarskila å och Sjundeå å samt minska näringsbelastningen på Östersjön.

Erosion ett problem

Erosion och rasande åbrinkar är mycket vanliga problem i alla tre åarnas avrinningsområden. Byggprojektet i Bocksbäcken är det första objekt inom projektet Vattenskydd 4K där man specifikt tar tag i dessa problem.

– En betydande ökning av sådana objekt är mycket viktigt för vattenskyddet, betonar Jenny Jyrkänkallio-Mikkola, ansvarig för insjöar och åar vid WWF.

– Minskad strömningshastighet och utjämning av översvämningar är just sådan vattenkontroll i avrinningsområdena som vi behöver mer av då störtregn och andra extrema väderfenomen sannolikt ökar till följd av klimatförändringen.

Med vattenkontroll i avrinningsområdena avses reglering av vattenflödet överallt i ett vattendrags avrinningsområde, såsom på åkrar, i skogar och i bebyggda områden. Vattenflödet kan bromsas bland annat med hjälp av bottendammar, bassänger och våtmarker samt genom att hålla kvar vegetationstäcket på marken.

Markägarnas initiativ

Bocksbäcken valdes ut bland annat tack vare markägarnas initiativ.

– Det är mycket lättare att bromsa upp vattnet i små biflöden än i en stor å, säger markägarna Rickard Backman och Hanna Westman. Genom detta projekt kan vi bidra till att förbättra vattenskyddet kring Sjundeå å.

Byggprojektet gynnar också den starkt hotade havsöringen, som förökar sig i Sjundeå å, och naturens mångfald som helhet.

Bottendammarna byggs så att de inte utgör något hinder för fiskar, och områdena mellan dammarna ger bättre skyddsplatser för vandringsfiskar än vad som finns i nuläget.

Projektet Vattenskydd 4K finansieras av miljöministeriet och WWF.