Skogsbruk

Nya skogsdata om
privatskogarna  i  Naguområdet

Nya skogsdata om privatskogarna i  Naguområdet har publicerats i Skogscentralens e-tjänst MinSkog.fi. Där kan skogsägarna se var det går att avverka och var det finns behov av skogsvård. Dessutom får de information om naturobjekt på sina marker och kan erbjuda lämpliga objekt för frivilligt skydd, påpekar Skogscentralen. 

Nya skogsdata för 31.574 hektar skog i Keistiö, Hyppeis, Kälö, Björkö, Houtskär, Korpoström, Houtsala, Korpo och Krok  har nyligen blivit klara.  Utifrån den nya informationen har Skogscentralen gjort upp förslag på avverkningar och skötselarbeten i skogarna. 

De som äger skog i området har uppmuntrats att stifta bekantskap med den färska skogs- och miljöinformationen och åtgärdsförslagen i MinSkog.fi. I e-tjänsten kan skogsägare också lätt inleda  skyddsutredningar om de vill erbjuda naturobjekt för frivilligt skydd. Om ett objekt visar sig vara lämpligt som Metso-skyddsobjekt kan skogsägaren få ekonomisk ersättning.

När Skogscentralen samlar data om privatskogarna sker det till största delen genom fjärrkartering, det vill säga laserskanning och flygfotografering.  Dessutom görs provytemätningar i skogen för att  stöda  tolkningen av materialet.

Skogsdata hjälper  i beslutsfattandet

Med hjälp av materialet från fjärrkarteringen kan man uppskatta trädbeståndets tillväxt och volym figurvis och göra upp avverknings- och skötselförslag. På så sätt får skogsägarna information om vilka möjligheter som finns i deras skog, och kan använda informationen som stöd när de fattar sina beslut.

Avverkningsförslagen för skogsfigurerna har tagits fram kalkylmässigt utifrån de uppskattade beståndsuppgifterna. Förslagen  bygger på gällande skogsvårdsrekommendationer och skogsägarens egna mål  har inte tagits med i beräkningarna. Innan man inleder några arbeten bör man även kontrollera området på plats i skogen. 

Skogsdata som tagits fram genom fjärrkartering är i allmänhet bättre ju äldre skog det är fråga om. Fjärrkartering ger  inte  bra information om plantbestånd. 

De skogsdata som Skogscentralen samlat in finns tillgängliga i tjänsten  MinSkog.fi, där informationen också uppdateras. I beståndsuppgifterna läggs den årliga tillväxten till.

Informationen uppdateras också utifrån avverkningsanmälningar och anmälningar om verkställda  Kemera-arbeten som lämnas in till Skogscentralen. Dessutom kan skogsägare och de som arbetar i skogsbranschen meddela om utförda skogsarbeten i MinSkog.fi.