Medborgarinitiativet om att inleda stamvårdande jakt på varg och att förhindra vargskador samlade 50.000 underskrifter på mindre än en vecka. Initiativet kommer att vara öppet till den 21 september, och kan undertecknas fram till dess.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
Debatten om EU:s handelsavtal med Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay går in i sin hetaste fas. Tysklands förbundskansler Angela Merkel tvivlar på avtalet i sin nuvarande form och kräver förändringar. EU:s jordbruksministrar är likaså skeptiska.

En biodlare, sammanslutningen av de ekologiska lantbruksorganisationerna i Norden, en resebyrå och en klimatforskare finns bland de nominerade till Nordiska rådets miljöpris 2020. Vägarna till ökad biologisk mångfald är många.

Den irländska EU-parlamentarikern Mairead McGuinnes blir ny ledamot i EU-kommissionen efter Phil Hogans avgång som handelskommissionär.

Europeiska kommissionen har utfärdat en förordning som permanent tillåter högre gränsvärden för halten av PAH-föreningar i kött- och fiskprodukter som rökts med traditionella metoder. Kommissionens beslut innebär att vi i Finland även i fortsättningen får sälja kött- och fiskprodukter som röks eller basturöks på traditionellt sätt, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.
Coronapandemin har inte påverkat skogsägarnas intresse för att avverka i Nyland. Enligt de avverkningsplaner som kommit in till Finlands skogscentral under perioden januari-augusti ökar avverkningsvolymen med cirka åtta procent jämfört med motsvarande period år 2019 och är på ungefär samma nivå som genomsnittet för de fem senaste åren.

Mängden planerade avverkningar minskade under perioden januari-augusti i år jämfört med motsvarande tid i fjol. Mängden minskade med ungefär en fjärdedel från konjunkturtoppen 2018, uppger Finlands skogscentral.

EU:s nya ekoförordning försenas med ett år. Agrarkommissionär Janusz Woiciechowski föreslår att den reformerade ekolagstiftningen ska träda i kraft först i början av januari 2022. Det ska främja en mjukare övergång till de nya bestämmelserna.
EU-kommissionen och medlemsländerna har enats om en tvåårig övergångsförordning för jordbrukspolitiken CAP. Trots detta kan tiden bli knapp, då parlamentet ännu måste ge sitt samtycke. Det befarar den finländska EU-parlamentarikern Elsi Katainen (Renew Europe/Centern), som är parlamentets chefsförhandlare för CAP-övergångsförordningen.

Inom ramen för Sjundeå å 2030- och Hiidenvesi restaureringsprojekt, har man under detta år inlett ett pilotprojekt gällande miljörådgivning för häststall. Som den första åtgärden i projektet har man publicerat skriftligt informationsmaterial gällande häststallens miljö- och vattenskydd.
Den elektroniska tjänsten i Djurhållarregistret kommer att öppnas först år 2021 meddelar Livsmedelsverket.
Förnyandet av bakgrundssystemen till tjänsten MinSkog.fi kräver ett avbrott i tjänsten.