Landsbygdens Folk och SLC tackar KoneAgria-besökarna

Senaste vecka var det igen dags för KoneAgria-mässan i Jyväskylä. Mässan var välbesökt i år. Antalet besökare översteg enligt arrangörerna 12.000.

ÅPF vill ha förlängd gödselspridning

Ålands Producentförbund begärde i tisdags att landskapsregeringen brådskande förlänger tiden för spridning av stallgödsel fram till den 30 november.

SLC - Friluftsleder
SLC har uppdaterat avtalsmodellen för friluftsleder

SLC har uppdaterat sin version av avtalsmodellen för friluftsleder. Avtalsmodellen är också försedd med bakgrundsinformation, ”God praxis”.

Trump lovar sina bönder fantastiska affärer med Kina

Förhandlingarna i handelstvisten mellan EU och Kina har avancerat. Det finns hopp om en bra lösning, säger USA:s president Donald Trump, som redan uppmanar sina farmare att köpa fler traktorer. Kina har enligt Trump lovat att köpa fler agrarprodukter från USA.

Avtalet med Mercosur gynnar inte EU-handeln

EU har inte mycket att vinna på det nya frihandelsavtalet med Mercosur. De sydamerikanska länderna kan däremot dra stor nytta av tullfriheten för att öka sin produktion och export. Det fastställer brittiska experter.

SLC - Mats
Nylund tar bladet från munnen: De offentliga köken agerar förmyndare för skattepengar

Denna vecka är SLC-ordföranden Mats Nylund upprörd. – Det gäller både å egna och medlemmarnas vägnar, säger han. Orsaken är allehanda köttbojkotter som utlyses i klimatets namn fastän de för det mesta grundar sig på helt andra agendor. De som står bakom de här kampanjerna hänvisar till globala data som inte håller i Finland.

Noggranna direktiv för åländsk vargjakt

Hammarlands jaktvårdsförening har dragit upp riktlinjerna för den utvidgade skyddsjakt på varg som Ålands landskapsregering fattade beslut om i slutet av förra veckan.

SLC - C8 B2 E450 80 Ce B24 C Be66 A9738 E4 B0361
EU-länderna vill hålla agrarbudgeten intakt

EU-länderna vill hålla jordbruksbudgeten på den nuvarande nivån under perioden 2021 till 2027. Det framgick av diskussionerna under måndagens ministermöte i Luxemburg. De flesta länder vill samtidigt hålla fast vid den nuvarande budgetramen.

Finlands ordförandeskap lägger fram budgetkompromiss

Diskussionerna om EU:s långtidsbudget fram till 2027 fortsätter på veckans toppmöte i Bryssel. Medlemsländerna, kommissionen och parlamentet har inte kunnat enas om en gemensam kompromiss. Finland försöker medla med ett nytt förslag.

Förbättringar i reglerna för Ålands avbytarstöd

Från början av september införde landskapsregeringen nya regler för Ålands avbytarstöd.

SLC - Eg1E7 Yf Ws Aanrf Y
Bondeprotest urartade till tumult i Nederländerna

I den nederländska provinsen Groningen urartade bondedemonstrationerna mot regeringen på måndagen. Demonstranterna fällde gatuspärrar med sina traktorer och bröt till och med upp dörren till kommunförvaltningens byggnad.

SLC - 72604098 2581250005231595 2257191831592763392 O
EU-bönder oroar sig över ökande mobbning

Flera tusentals bönder i bland annat Tyskland, Frankrike och Nederländerna har de senaste veckorna gått ut på gatorna för att lufta sitt missnöje över bristande erkänsla i samhället. De känner sig rätt och slätt mobbade.