SLC - P0163850201
EU kritiserar USA-tullar och rustar upp för nästa steg

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström beklagar att USA nu har infört strafftullar mot EU i Airbus-affären. EU har inget annat val än att svara med samma mynt, sade Malmström i ett uttalande senaste fredag.

SLC - Langhorning 1
Asiatiska långhorningar söks fortfarande i Vanda

Asiatiska långhorningar (Anoplophora glabripennis), som är skadegörare på lövträd, hittades i Kungsbacka i Vanda 2015. Då förstörde Livsmedelssäkerhetsverket (nuvarande Livsmedelsverket) lövträd på området. Sedan dess har inga nya långhorningar hittats, men kontrollen måste fortsätta.

Export av äggprodukter till Ukraina är nu möjligt

EU och Ukraina har kommit överens om ett TRACES-exportintyg för äggprodukter och kött från fjäderfä.

SLC - Dsc00427
Skördefestens ledarprofil tar plats i Ålands lagting

Skördefestens verksamhetsledare Liz Mattsson gjorde ett kanonresultat i söndagens åländska lagtingsval. Med 299 personliga röster kom hon på nionde plats bland samtliga kandidater.

SLC - 72238078 2725486897474692 8707169113073516544 O
Snöstormar förstör skörden i norra USA

Vintern kom tidigt i de norra delarna av USA. I september förhindrade kraftiga regn de lokala farmarna att bärga sina skördar från de blöta fälten. I oktober överraskades regionen av häftiga snöstormar. I stora områden ligger grödorna fortfarande under snön.

Kandidatnominering pågår för Ålands landsbygdsgala

Den 7 mars 2020 ordnas den tredje åländska Landsbygdsgalan där driftiga företagare premieras. Anmälningstiden går ut den 31 oktober.

SLC - Blomqvistbesok
Minister Blomqvist besökte SLC

Möjligheten att öka kolbindningen i marken diskuteras mycket intensivt för tillfället. Det kunde ministern för jämställdhet och nordiskt samarbete Thomas Blomqvist konstatera då han använde ett ledigt ögonblick för att besöka SLC tillsammans med sin specialmedarbetare Anna Abrahamsson.

EU-kommissionen vill förebygga angrepp från skadegörare

Nu vill EU-kommissionen sätta in omfattande åtgärder mot skadeinsekter och sjukdomar som hotar den europeiska växtligheten. Kommissionen har publicerat en lista med 20 olika skadegörare, som alla medlemsländer måste vara uppmärksamma på.

EU-parlamentet tackade nej till nya GMO-grödor

EU-parlamentet har röstat mot att kommissionen ger tillstånd för att använda nya GMO-grödor inom EU. Även om ledamöterna inte kan stoppa det hela, är det här ett tydligt tecken på att det nya parlamentet är ännu mer GMO-negativt än det förra.

Beredskapskurs för jordbrukare

Den 12 november klockan 8-16 ordnar Försvarsutbildningsföreningen (MPK) en beredskapskurs på svenska för jordbrukare på Försvarsmaktens utbildningscentral i Träskända, Tusby.

SLC - Mg 7772
Norrback efterlyser ökad valfrihet i studentmåltider

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) har med stor oro följt med den senaste tidens diskussion kring köttanvändningen, framförallt nötköttskonsumtionen och vill att det offentligt finansierade måltidsstödet för högskolestuderande ska riktas direkt till studerande.

Effektivare logistik ska dämpa matsvinnet

FN:s matorganisation FAO kritiserar det ökande matsvinnet i en ny rapport. Upp till 14 procent av alla globalt producerade livsmedel förstörs i kedjan mellan skörd och handeln. Detta borde förhindras genom effektivare lagring och transport.