Hankkija avslutar samarbetet med John Deere

Hankkija och John Deeres samarbetsavtal upphör i maj 2020 för jordbruks- och grönområdesmaskinernas del.

SLC:s fullmäktige samlas till höstmöte 26.11 i Vanda

SLC:s fullmäktige samlas till sitt ordinarie höstmöte tisdagen den 26 november kl 10:30 på Sokos Hotell Vantaa i Dickusby (Vanda).

SLC - Nz6 3638
EU-budgeten splittrar länderna i väst och öst

Sjutton medlemsländer i Baltikum samt östra och södra Europa vänder sig skarpt mot försöken att banta EU:s långtidsbudget för perioden 2021-2027. De aktuella länderna möttes på tisdagen i Tjeckiens huvudstad Prag för att understryka sina krav.

SLC - P041530 650595
EU:s chefsförhandlare varnar för kaos efter brexit

Storbritannien har enats om nyval den 12 december. Men EU:s chefsförhandlare i brexitfrågor, fransmannen Michel Barnier, räknar med tuffa tag efter brexit. Han varnar för dumpade standarder för bland annat livsmedel.

Livsmedelsverket slutar posta stödsammandrag till gårdarna

Från och med 2020 postar Livsmedelsverket inga sammandrag över utbetalda jordbruksstöd till jordbrukarna.

Jordbrukets lönsamhet kommer att minska under 2019

Enligt Naturresursinstitutets prognos kommer jordbrukets lönsamhet 2019 att vara svagare än året innan. – År 2019 är lönsamhetskoefficienten 0,33. Detta innebär att jordbruksföretagarens timlön är 5,40 euro och ränteavkastningen på eget kapital 0,98 procent. Att avkastningen på totalt kapital sjunker från -1,3 till -2,7 procent vittnar också om att lönsamheten försämras, säger Jukka Tauriainen, forskare vid Naturresursinstitutet.

Thölix: Skarvfrågan fortfarande olöst

Förra veckans torsdag presenterades nationella skarvarbetsgruppens slutrapport. Någon koncensus nåddes inte, konstaterar SLC:s representant Stefan Thölix.

SLC - Dsc01061 1
Studiebesök från Sveriges riksdag om Ålands landsbygdsutveckling

Närmare nordiskt samarbete inom odling och livsmedelsproduktion kom upp som ett diskussionsämne när Kristina Yngwe, som är ordförande i Sveriges riksdags miljö- och jordbruksutskott, besökte Åland den 29 oktober. Hon är sedan tidigare bekant med Ålands Hushållningssällskaps vd Magnus J Stark och passade på tillfället att informera sig om det åländska jordbruket tillsammans med Christer Svensson, som är konsult inom lantbruk och teknik.

Fiskerinäringens intäkter ökade

År 2017 uppgick fiskeriföretagens intäkter till totalt 959 miljoner euro och branschen sysselsatte 1.643 företag, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Vindkkraft2
Markägargrupp förhandlar med flera vindkraftsbolag i Pedersöre

Inte mindre än fyra vindkraftsbolag är intresserade av ett cirka 6.000 hektar stort skogsområde i Purmo i Pedersöre. Kring 250 markägare berörs och de representeras av en grupp på sju personer som ska förhandla med bolagen.

Förskott på miljö- och djurvälfärdsersättningar betalas ut i november

I november betalar Livsmedelsverket ut förskott på de miljöersättningar och ersättningar för djurens välbefinnande som gårdarna ansökte om i våras. På basis av förbindelser och avtal betalas det ut totalt cirka 200 miljoner euro i miljöersättning. Summan av förskott på ersättningarna för djurens välbefinnande är cirka 33 miljoner euro.

Nya EU-kommissionen lider av startsvårigheter

Den nya EU-kommissionen under Ursula von der Leyen kan inte börja sitt jobb den första november som planerat. Starten hotar till och med att dröja ännu längre. Allt hänger på tre kandidater som ännu saknas i hennes kommission.