SLC - 4 Hpris 1
Bönderna i Kristinestad samlar in allt mera säckar

De finländska jordbrukarna är bra på att återvinna säckar. I synnerhet i Kristinestad är de mycket aktiva. På ett år har insamlingen ökat mest i hela landet och därför fick Kristinestads 4H-förening ta emot ett pris i Helsingfors i onsdags.

SLC - Lpx 126906
Hemlig substans stoppar kornas utsläpp av metan

Korna stämplas som en fara för klimatet på grund av deras utsläpp av metan. Snart kanske problemet kan lösas. Danska forskare har funnit ett billigt och ofarligt ämne som till närapå hundra procent stoppar kornas omdiskuterade utsläpp av metangas.

SLC - Posten
Posten

SLC - Obe Lov 1
På ”Oss bönder emellan” diskuteras det så stopporna står

Diskussionskvällen ”Oss bönder emellan” i Lovisa på tisdagskvällen lockade ett femtiotal bönder från trakten. Producentpriser, andelslag, klimat och miljö, utbildning och biogas upplevdes som intressantast.

Första träffen om välmående av vilt hålls i Loimaa

Inom projektet ”Hyvinvointia riistasta – Välmående av vilt” ordnas den första gemensamma träffen 21 november, det vill säga på torsdag nästa vecka, för de jaktföreningar som valts ut för att delta som piloter.

Ledaren: Jordbrukarna lämnar inte miljöprogrammet så där bara

Diskussionen kring påståendena om jordbrukarnas minskande deltagande i miljöprogrammet fortsätter. Nu vill vår gröna miljöminister Krista Mikkonen ha en gräns för gödsling med fosfor, som borde gälla alla gårdar i vårt land. Så säger hon i alla fall till Svenska Yle nyligen. Det är korrekt att miljöprogrammet är helt centralt när det gäller begränsningen av fosfor. Men jordbrukarna lämnar inte miljöprogrammet så där bara. Det kan de helt enkelt inte.

Skoglig referensnivå blir klar i december

Naturresursinstitutet uppdaterar som bäst rapporten enligt EU:s LULUCF-förordning som gäller en referensnivå för skogarnas kolsänka, uppger Jord- och skogsbruksministeriet och Naturresursinstitutet i ett gemensamt pressmeddelande.

SLC - Lpx 108612
FAO:s matprisindex steg efter lång paus

FAO:s globala matprisindex vände uppåt i oktober efter en fem månader lång trend med fallande priser. Socker, spannmål, kött och växtoljor steg under månaden, medan mejeriprodukter tenderade att falla. Billigare blev framför allt ost.

SLC - Dalsbruk 1
Första spannmålslasten från Dalsbruks hamn

Över tiotusen ton havre på export till Spanien. På Kimitoön hoppas man på utvidgning också till andra sädesslag.

Utdelningen av LF fördröjs på grund av poststrejken

I skrivande stund fortsätter den strejk inom Posten som inleddes i måndags. Strejken drabbar bland annat utdelningen av tidskrifter dit Landsbygdens Folk hör.

Norrback: Högskolestuderandens måltidsstöd ska inte användas i politiskt syfte

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) har lämnat in ett skriftligt spörsmål till riksdagens talman om användningen av högskolestuderandenas måltidsstöd. Norrback vill veta vad regeringen kommer att göra för att statliga medel som är avsedda för högskolestuderandens måltidsstöd inte används i politiskt syfte.

EU uppmanar britterna att nominera kommissionär

Storbritannien måste nominera en EU-kommissionär för den återstående tiden som medlem av unionen. Men premiärminister Boris Johnson har hittills ignorerat uppmaningarna från kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.