SLC - Lpx 124340
Förändrade mjölkvanor fäller mejerikoncern i USA

USA:s näststörsta mejerikoncern Dean Foods anmälde konkurs i förra veckan. Trots detta fortsätter verksamheten tillsvidare. Förändrade konsumtionsvanor anges som en viktig orsak. Försäljningen av dryckesmjölk har starkt minskat i USA. En liknande trend kan också noteras i EU.

Kina köper igen fågelkött från USA

Kina har hävt sitt importförbud för fågelkött och motsvarande produkter från USA. Jordbruksminister Sonny Perdue välkomnade marknadsöppningen, som i Washington tolkas som ett tecken på avspänning.

Faktaresistens i samhällsdebatt tema för Nyländsk Bondedag

På tisdag (19.11) väntas igen över hundra nyländska bönder till Nyländsk Bondedag på Saga Congress Center (Fur Center) i Vanda. Väder är ett givet samtalsämne då bönder samlas. Den här gången lär det även bli tal om hur vädret förändrat världen, samt om glyfosat och resistens.

Värdet på matimporten har ökat betydligt mer än exportvärdet

Den första statistiken över utrikeshandeln med jordbruksprodukter och livsmedel har publicerats. Enligt statistiken uppgick värdet på importen till 5,3 miljarder euro 2018, medan värdet på exporten stannade på 1,5 miljarder euro. Exportens värde i förhållande till importen, som normalt har varierat mellan 30 och 40 procent, stannade i fjol på 29 procent. Det berodde främst på en ökning i importvärdet, uppger Naturresursinstitutet.

SLC efterlyser genomförbara åtgärder för ökad kolbindning

SLC efterlyser åtgärder för ökad kolbindning som är praktiskt genomförbara. Detta med anledning av nya beräkningar som arbets- och näringsministeriet presenterade under fredagen om alternativa vägar för Finland att nå koldioxidneutralitet 2035 enligt regeringsprogrammets målsättningar. Scenarierna har gjorts upp under teknologiska forskningscentralen VTT:s ledning tillsammans med olika forskningsinstitut, bland annat. naturresursinstitutet Luke.

SLC - Skogsverkstad
Arbetet kring regionala skogsprogrammet i Nyland drog igång

Arbetet med att utforma Nylands skogsprogram inleddes förra veckan med verkstäder som ordnades av Finlands skogscentral. Meningen var att identifiera mål och strategier som är aktuella för just Nylands skogar. Nylands skogsprogram följer riktlinjerna i Finlands nationella skogsstrategi 2025 och programmet ska vara klart i september 2020.

SLC - Tork
Lagändring om sotning av torkar orsakar huvudbry

Den första januari i år trädde en lagändring i kraft gällande sotning av torkar. I korthet innebär lagändringen att man måste ha behörighet som sotare för att få utföra sotningsjobbet. Eftersom bönderna är vana vid att sköta sotningen själva, har beslutet orsakat huvudbry och många jordbrukare har blivit oroliga och tagit kontakt med Fennia.

SLC - Grimme 1 Webben
Stor efterfråga på potatismaskiner

På Grimme Skandinavien har man i år sålt så många maskiner det går att få fram från fabriken i Tyskland. Nya tvåradiga Evo har tagits emot fint på marknaden.

SLC - Massey Ferguson 74612489 974533702895801 2138716919669194752 O
Futuristiska traktorkoncept förevisades på Agritechnica

På årets Agritechnica i tyska Hannover kunde besökarna bekanta sig med det mesta inom dagens avancerade jordbruksteknik. Några tillverkare valde att presentera sina tekniska visioner för framtiden.

SLC - Mykotoxiner
Modifierade mykotoxiner kan ha stor inverkan på livsmedelssäkerheten

Alexis Nathanail är forskare vid Unilever i Storbritannien. Förra veckan talade han om sitt primära forskningsämne, modifierade mykotoxiner och kemisk modifikation, vid Livsmedelsverket i Helsingfors.

SLC - Greppa 1
Ökat sug efter proteingrödor skapar nya möjligheter i Finland

I fråga om produktionen av proteingrödor skulle den totala inhemska odlingsarealen kunna vara upp till 4-5 gånger större än den nuvarande. Det framhåller SLC-ombudsmannen Rikard Korkman.

SLC - 4 Hpris 2
Säckinsamlingskampanjen Rejäl handling gav fint resultat

Under plastsäcksinsamlingen Rejäl handling samlade 4H:s ungdomar ihop 60.000 kilo mera plast än i fjol. Kristinestads 4H-förening premierades för att ha nästan tredubblat sin insamlingsmängd till 30.300 kilo.