Jordbruk Globalt

Rysslands skördar lider av uppvärmningen

Ryssland kan förlora upp till en tredjedel av sin skörd fram till 2040 om den globala uppvärmningen får fortsätta utan motåtgärder. Det uppgav ställföreträdande premiärminister Viktoria Abramchenko nyligen i ett anförande.

Ministern hänvisade till att extrem hetta och torka detta år har krympt ned skördarna i flera delar av landet. Som ett exempel nämnde hon den västsibiriska provinsen Tjumen, som förlorade hälften av spannmålsskörden.

Liknande förluster har också rapporterats från delrepubliken Tatarstan. Också president Vladimir Putin har varnat för möjliga klimatkatastrofer i framtiden. Som exempel nämnde han de häftiga skogsbränderna i Jakutien och Sibirien.

Enligt den östtyska TV-kanalen MDR medgav Putin att klimatförändringen beror på mänsklig aktivitet. Det handlar om katastrofer av enorma mått. Det vore dumt att hävda att Ryssland inte lider av klimatförändringen, sade Putin.

Enligt MDR förefaller det som om den politiska eliten i Moskva numera accepterar klimatförändringen som ett faktum. Efter flera års diskussioner antog parlamentet i juli en CO2-lag som förpliktar företag att lämna in emissionsrapporter.

Lagen skapar också ramar för en handel med utsläppscertifikat. Detta ska stimulera företagens intresse att sänka sina CO2 -utsläpp. Regeringen uppges också arbeta på en plan för en strategi för en reduktion av CO2-utsläppen fram till 2050.

Enligt energiexperten Tatjana Mitrowa som leder forskningscentret för energi vid Skolkovo School of Management i Moskva förbereder Ryssland sig för att möta klimatpolitiken i väst. De globala klimatåtgärderna medför direkta följder för det ryska näringslivet.

Energireformerna i Europa, USA och Kina väntas få genomgripande följder för Ryssland och kunde kosta landet tio procent av BNP, varnar andra experter. Upp till 40 procent av statens intäkter härstammar från energiexporten.

Den viktigaste varningssignalen för den ryska ekonomin är sannolikt EU-planerna på en CO2-avgift för produkter som exporteras till Europa och har skapat höga CO2-emissioner under framställningen. En sådan avgift kommer 2026, uppger de ryska experterna.