Jordbruk Landsbygdsnäringar

Proposition om förebyggande
och ersättning av skador
orsakade av fridlysta djur

Statsrådet har överlämnat en regeringsproposition med förslag till lag om förebyggande och ersättning av skador orsakade av fridlysta djur. Syftet med lagen är att utveckla möjligheterna att förebygga skador och att göra förfarandena för beviljande, utbetalning och övervakning av ersättningarna tydligare, uppger Miljöministeriet.

I propositionen föreslås bestämmelser om ett bidragssystem för att stödja förebyggandet av skador. I fortsättningen kan NTM-centralerna bevilja bidrag för förebyggande av skador. Bidrag kan sökas av företag, men också av fysiska personer, föreningar, stiftelser, renbeteslag och kommuner.

Dessutom ska det föreskrivas om ersättningarna och bidragen i en enda lag, i stället för som nu i två författningar. I propositionen föreslås också bestämmelser om ersättning av skador med statsbudgetmedel i situationer där det skulle vara orimligt för enskilda eller företag att tolerera de kostnader som skadan ger upphov till.

Ersättning kan beviljas för skador på odlingar och djur. För att ersättning ska kunna beviljas ska skadorna konstateras och värderas av en sakkunnig som godkänts av NTM-centralen.

I fråga om skador som kungsörnar orsakar renhushållningen och skador som fiskgjusen orsakar fiskerihushållningen föreskrivs det om kalkylerat stöd som beviljas för skadorna, eftersom dessa skador inte kan konstateras eller värderas i praktiken.

Den nya lagen träder i kraft efter att kommissionen har godkänt de bidragssystem som ingår i lagförslaget.