Recdec21 1
Livet på landet

Gott och annorlunda
till julfirandet

Fänkålssoppa med saffran och rostade kastanjer

700 gr fänkål

1 schalottenlök

ca 2 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 pk saffran

2 msk olivolja

0,5 dl grädde

Salt, peppar

Skär fänkålen i tunna skivor och finhacka löken. Fräs lök och fänkål i olivolja i några minuter och häll på vatten och buljongtärning och låt koka i ca 20 minuter. Mixa fänkålen med en stavmixer tills den är slät. Tillsätt grädde, saffran och smaka av med salt och peppar och värm upp.

Rostade kastanjer

800 gr stora kastanjer

Skär ett kryss i kastanjerna och blötlägg dem i några timmar. Sätt ugnen på 180 grader och grädda på en plåt med krysset uppåt i ca 25-30 minuter. Låt svalna lite och servera efter ca 10 minuter. Hinnan mellan skalet och kärnan ska lätt kunna lossna när kastanjen ännu är varm.

Recdec21 2
Kokt grislägg med surkål (4 pers)

4 små grisläggar

1 lök

3 dl vittvin

10 svartpepparkorn

5 kryddpepparkorn

2 lagerblad

salt

3 msk lönnsirap

3 msk soja

Putsa köttet och sätt i en stor kastrull och täck med vatten, tillsätt vin och kryddor. Låt koka tills köttet nästan faller av benet, ca 2 timmar eller mer. Ta ur spadet och sätt läggarna i en smord form. Pensla på en blandning av lönnsirap och soja och grilla i ugnen på hög värme tills köttet fått fin färg.

Surkål

800 gr surkål

1 lök

salt

2 tsk kummin

Fräs finhackad lök och tillsätt surkål och kryddor. Tillsätt ca 2 dl av spadet från grisläggskoket och låt koka i ca 30 minuter. Servera med de grillade grisläggarna och stekt potatis.

Recdec21 3
Friterade sviskon

1 påse sviskon

800 gr mjölig potatis

20 gr vetemjöl/potatismjöl

1 äggula

50 gr smör

30 gr finriven parmesan eller annan lagrad hårdost

3 tsk kanel

1 msk socker

ströbröd för panering

1 lit olja, t.ex. solrosolja

Skala och koka potatisarna mjuka. Pressa genom en potatispress och lägg i en skål. Blanda ner mjöl, riven ost, rumsvarmt smör, socker, kanel och äggula. Kärna ur sviskonen om det behövs. Forma blandningen till bollar, tryck in ett sviskon och rulla igen så att degen täcker sviskonet. Fritera i olja på 180 grader tills degen fått fin färg. Servera till julglögg eller till julkaffet.

Recdec21 4
Kastanjekaka med nötter (vegan, glutenfri)

500 gr kastanjemjöl

200 gr nötter ex. hasselnöt, valnöt, mandel

6,5 dl vatten

80 gr russin/sviskon

3 msk olivolja/matolja

0,5 tsk salt

2 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

Blanda mjöl, olja, vatten och salt i en skål. Hacka nötterna i mindre bitar och blanda i degen tillsammans med russin och kryddor. Spara en del nötter till dekoration. Smörj en form och häll i degen, dekorera med nötter. Grädda i 180 grader i ca 25 minuter. När kakan börjar spricka så är den klar.

Vintips till julmaten

2019 Château de la Greffière Vieilles Vignes AC Macon, Frankrike: Detta torra och fruktiga vita vin gjort på chardonnaydruvan har en doft och smak av honungsmelon och päron. Vinet rekommenderas till gravad lax, kalkon och julskinka. Pris: 16,99 euro.
2019 Denada Natural Monastrell, DOP Jumilla: Detta ekologiska spanska röda vin gjort på den för området typiska druvsorten Monastrell, har en doft och smak av mörka bär, lätt kryddighet och med toner av ekfatslagring. Vinet kunde passa till julbordet eller till annat smakrikt kött. Pris: 19,54 euro.
2018 Norton Privada från Argentina: Detta fylliga röda vin på druvsortsblandningen Malbec, Cabernet Sauvignon och Merlot ger här ett kryddigt vin med doft och smak av mörka bär och med toner av ek. Vinet rekommenderas till ett smakrikt julbord, vilt och kraftiga lagrade ostar. Pris: 15,98 euro.