Fänkålssoppa med saffran och rostade kastanjer
700 gr fänkål
1 schalottenlök
ca 2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 pk saffran
2 msk olivolja
0,5 dl grädde
Salt, peppar
Skär fänkålen i tunna skivor och finhacka löken. Fräs lök och fänkål i olivolja i några minuter och häll på vatten och buljongtärning och låt koka i ca 20 minuter. Mixa fänkålen med en stavmixer tills den är slät. Tillsätt grädde, saffran och smaka av med salt och peppar och värm upp.
Rostade kastanjer
800 gr stora kastanjer
Skär ett kryss i kastanjerna och blötlägg dem i några timmar. Sätt ugnen på 180 grader och grädda på en plåt med krysset uppåt i ca 25-30 minuter. Låt svalna lite och servera efter ca 10 minuter. Hinnan mellan skalet och kärnan ska lätt kunna lossna när kastanjen ännu är varm.
Kokt grislägg med surkål (4 pers)
4 små grisläggar
1 lök
3 dl vittvin
10 svartpepparkorn
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
salt
3 msk lönnsirap
3 msk soja
Putsa köttet och sätt i en stor kastrull och täck med vatten, tillsätt vin och kryddor. Låt koka tills köttet nästan faller av benet, ca 2 timmar eller mer. Ta ur spadet och sätt läggarna i en smord form. Pensla på en blandning av lönnsirap och soja och grilla i ugnen på hög värme tills köttet fått fin färg.
Surkål
800 gr surkål
1 lök
salt
2 tsk kummin
Fräs finhackad lök och tillsätt surkål och kryddor. Tillsätt ca 2 dl av spadet från grisläggskoket och låt koka i ca 30 minuter. Servera med de grillade grisläggarna och stekt potatis.
Friterade sviskon
1 påse sviskon
800 gr mjölig potatis
20 gr vetemjöl/potatismjöl
1 äggula
50 gr smör
30 gr finriven parmesan eller annan lagrad hårdost
3 tsk kanel
1 msk socker
ströbröd för panering
1 lit olja, t.ex. solrosolja
Skala och koka potatisarna mjuka. Pressa genom en potatispress och lägg i en skål. Blanda ner mjöl, riven ost, rumsvarmt smör, socker, kanel och äggula. Kärna ur sviskonen om det behövs. Forma blandningen till bollar, tryck in ett sviskon och rulla igen så att degen täcker sviskonet. Fritera i olja på 180 grader tills degen fått fin färg. Servera till julglögg eller till julkaffet.
Kastanjekaka med nötter (vegan, glutenfri)
500 gr kastanjemjöl
200 gr nötter ex. hasselnöt, valnöt, mandel
6,5 dl vatten
80 gr russin/sviskon
3 msk olivolja/matolja
0,5 tsk salt
2 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
Blanda mjöl, olja, vatten och salt i en skål. Hacka nötterna i mindre bitar och blanda i degen tillsammans med russin och kryddor. Spara en del nötter till dekoration. Smörj en form och häll i degen, dekorera med nötter. Grädda i 180 grader i ca 25 minuter. När kakan börjar spricka så är den klar.