Jh3
ÖSP:s unga producenter har som tradition att lägga upp julhälsningar. Så även i år och den här är upplagd av Mellis i Malax. Den sattes upp av Filip Norrgård som är ordförande för ungdomsklubben ifråga. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk SLC

Nu är julhälsningarna uppe

Inför varje jul brukar ÖSP:s ungdomsklubbar lägga upp julhälsningar. En av dem finns i Malax som Mellis har placerat ut.

– På vårt område har vi förutom i Malax julhälsningar i Kvevlax, Oravais och Replot. Jag tycker det är en bra tradition att uppmärksamma inhemsk matproduktion och önska konsumenterna god jul, säger Filip Norrgård, ordförande för Mellis, som är ungdomsklubben för mellanområdet i Österbotten.

Mellis har cirka tjugo aktiva medlemmar från Korsholm, Malax och Vörå. Verksamheten de senaste åren har varit mindre än normalt på grund av coronaviruspandemin.

– År 2020 hann vi ha årsmötet i februari innan samhället stängdes och i år flyttade vi fram årsmötet till sommaren då vi också hade vår traditionella sommarträff med pizzabuffét i Åminne. Utöver det har vi haft några möten på distans men så mycket annat har vi inte kunnat ordna, berättar Norrgård.

Norrgård är utbildad el- och automationsmontör men har också utbildat sig till landsbygdsföretagare som vuxen. År 2023 blir det generationsväxling då han övertar spannmålsodlingen av föräldrarna.

– Så jag är inte jordbrukare ännu men om litet över ett år blir jag det. Så alla ungdomar som inte är producenter kan också vara med i vår ungdomsklubb. Alla som vill komma med får komma med, säger han.

ÖSP:s övriga ungdomsklubbar i de norra och södra delarna av landskapet har också julhälsningar längs vägarna.

Img 20211215 113619
Också SLC Nylands unga producenter vill önska alla en riktigt god jul med banderoller runt omkring i Nyland. Banderollerna har satts upp i Liljendal, Vanda, Ingå och Sjundeå. FOTO: Janina Saarinen