Opinion

Ledaren:
Konsumtionen måste minska
om klimatutsläppen ska göra det

De finländska hushållens klimatutsläpp minskar inte. Vi finländare har under de senaste 20 åren de facto köpt in så mycket varor och produkter från utlandet att våra klimatutsläpp tvärtom ökat.

De inhemska klimatutsläppen har vi däremot kunnat minska på många andra ställen, till exempel genom att minska på användningen av fossila bränslen inom energisektorn. Enligt Finlands klimatmål ska utsläppen minska årligen till 2035 och fortsätta att minska ända till 2050. Utsläppen har hittills minskat fyra procent årligen sedan jämförelseåret, 1990.

Koldioxidutsläppen som uppstår av finländarnas konsumtion har inte bokförts och beräknats innan 2000, därför vet vi inte hur mycket utsläpp vår konsumtion förorsakade utomlands före det. Däremot kan man se att de finländska hushållens, den offentliga konsumtionen och utsläpp förorsakade av finländska investeringar utomlands och här hemma ökat årligen efter 2000 och på den vägen är vi fortfarande.

Mellan åren 2010 och 2016 har klimatutsläppen förorsakade av hushållens konsumtion ökat med 12 procent. Samtidigt minskar Finlands totala klimatutsläpp med 16 procent.

De färskaste siffrorna vi har över det här är från 2019 och visar på att 47 procent av de finländska hushållens klimatutsläpp kommer från utlandet. Enligt uppgift skulle den här siffran ha stigit med 4 procentenheter till 2020 och vid det här laget, när vi skriver 2022, sannolikt ligga på en bit över 50 procent.

Och det är ju här som skon klämmer, det är här som ett av de stora problemen finns då det gäller våra klimatutsläpp, nämligen konsumtionen. Merparten av klimatutsläppen från det som de finländska hushållen konsumerar kommer alltså idag från utländska varor.

Det är exportstarka länder som säljer sina, ofta billiga, produkter till de finländska konsumenterna och det att klimatutsläppen bokförs under de finländska konsumenterna är förstås rätt och riktigt. Man kan ändå fråga sig om det utöver det uppstår klimat- och miljökonsekvenser i ofta utsatta länder på bekostnad av de finländska hushållens konsumtion?

Sannolikt är det just så. Ett resonemang som bygger på att hålla kvar en viss produktion här i Finland för att lättare kunna ta ansvar för dess följder som helhet är mycket bekant för oss livsmedelsproducenter.

I klimatmålen beaktas inte vad vi klär på oss, hur vi rör oss eller varifrån industrin eller den offentliga sektorn får sina råvaror. Från dessa uppstår det givetvis också klimatutsläpp. Finländarna har köpt så mycket varor från utlandet att de utsläpp som uppstår så gott som fördubblar de finländska klimatutsläppen jämfört med hur mycket som uppstår på grund av konsumtion och produktion innanför Finlands gränser.

Enligt OECD:s beräkningar kommer Ryssland på första plats när det gäller den finländska konsumtionens utländska koldioxidutsläpp, medan Kina kommer på en andra plats. De här länderna står tillsammans för knappt 40 procent av dem, Indien och USA står för fem procent vardera. Befolkningsökningen, den är i och för sig rätt så försiktig här i Finland, har ytterligare skyndat på utvecklingen i samma riktning.

Vad kan vi då dra för slutsatser av detta? Jo, att konsumtionen måste minska för att klimatutsläppen ska minska. Här hemma i Finland, men samma logik går att applicera på många länder och med vissa reservationer också på världen som helhet.

Nu har vi en växande befolkning som konsumerar mera hela tiden. Det är klart att situationen blir ohållbar i längden. Men om konsumtionen av olika prylar ska minska så är vi också tvungna att ge avkall på en del av vår levnadsstandard, mätt med många av de konventionella mätare som används idag. Annars går ekvationen inte ihop.

Man kan helt enkelt inte äta kakan och ha den kvar.