Jordbruk EU Marknad

Italien bekräftade
första ASF-fallet

Afrikansk svinpest har för första gången bekräftats hos ett dött vildsvin i norra Italien. Enligt italienska medier har djuret påträffats i den lilla staden Ovada, som ligger 30 kilometer nordväst om Genua och 85 km sydost från Turin.

Infektionen har bekräftats av det nationella referensinstitutet för svinpest Cerep. Enligt den italienska tidningen Corriere della Sera har myndigheterna handlat snabbt för att isolera fallet och förhindra en fortsatt spridning.

De ansvariga veterinärmyndigheterna har inrättat krisenheter på lokal, regional och nationell nivå för att isolera fyndet. Omgivningen kring det infekterade området har skärmats av snabbt och effektivt för att förhindra en utbredning av viruset.

Enligt tidningen Pig Progress befarar analytiker att Italien kan drabbas av en liknande situation som Tyskland, då ASF för första gången upptäcktes i landet. I så fall riskerar exporten av italienskt griskött att blockeras av tredjeländer.

Enligt EU-kommissionen har Italien exporterat omkring 125.000 ton griskött inklusive biprodukter till tredjeländer under de första tio månaderna 2021. Ett avbräck skulle medföra stora förluster för exporten.

Italien har kämpat med afrikansk svinpest som har isolerats på ön Sardinien i flera års tid. Enligt EU:s informationssystem för infektionssjukdomar ADIS fastställdes förra året fjorton fall av svinpest hos vildsvin på ön. Dessutom hade en tamgris infekterats.

Myndigheterna kunde i början av veckan ännu inte ge någon förklaring till det aktuella fallet på det norditalienska fastlandet. Avståndet till Sardinien är långt, likaså till östra Tyskland, där afrikansk svinpest förekommer i gränsområdena nära Polen.

Enligt experterna har smittan sannolikt spridits via människor. Lokalt utgår man från att det aktuella utbrottet motsvarar genotyp 2, som har varit aktiv de senaste åren i Tyskland, Polen, Rumänien, Ryssland. Asien och Karibien.