SLC - 130924 04 Ag Frachthafen Amsterdam
Coronaviruset pressar globala agrarmarknader

Coronaviruset har den senaste tiden pressat noteringarna på jordbruks- och råvarumarknaderna. Aktörerna befarar svåra konsekvenser för handeln och transporter av livsmedel.

SLC - Galina Kallio
Partnerskapsjordbruk utmanar marknadsekonomin

Forskardoktorn Galina Kallio, som talade på JSM:s bioekonomiseminarium i början av mars, anser att industriellt jordbruk är ett av de största hoten då det gäller matsäkerheten och att partnerskapsjordbruk och regenerativa odlingsmetoder har framtiden för sig.

Skogsägarens dag 14.3 samlar skogsägare och aktörer i skogsbranschen

Skogsägarens dag på lördag 14.3 i Helsingfors är ett evenemang riktat till skogsägare och andra skogsintresserade.

Snellman köpte matföretag

Livsmedelskoncernen Snellman har köpt företaget Endivo från Jakobstad.

Nordligt stöd för mjölkproduktion för 2019 fastställdes

Regeringen har fattat beslut om det slutliga stödbeloppet för mjölkproduktionen under tiden januari/december 2019.

Statsrådet fastställde stödet för biodling 2020

Det nationella stödet för biodling enligt antalet bisamhällen 2020 är 19 euro för ett övervintrat och ofördelat bisamhälle.

SLC - To Brfv Tomato Symptoms01
Farlig tomatsjukdom bröt ut i en fransk odling

Stora delar av Frankrikes tomatproduktion riskerar att slås ut av det farliga tomatviruset Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Viruset påträffades nyligen i en tomatodling i Bretagne. Plantorna har förstörts och odlingen är försatt i karantän.

Storevenemanget Proforest för skogsmaskiner arrangeras våren 2021 i Kalajoki

​Proforest – storevenemanget för skogsmaskiner – växer kraftigt och därför flyttas arrangemangen till Kalajoki i norra Österbotten.

Klimatvägkarta utarbetas för jordbruket

MTK och SLC har inlett utarbetandet av en klimatvägkarta för jordbruket i samarbete med Naturresursinstitutet Luke. Projektet är en del av det mål om klimatneutralitet 2035 som definierats i regeringsprogrammet. Avsikten är att klimatvägkartan offentliggörs i juni 2020.

SLC - Lpx156677
Tukes hittade brister i marknadsföring av växtskyddmedel på internet

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har i sin marknadsövervakning av kemikalier hittat flera brister i hur växtskyddsmedel marknadsförs på internet. Av de 44 webbsidor som granskades var det endast 2 som uppfyllde alla krav.

Ledaren: PEFC-certifieringens krav skärps troligtvis

PEFC-gruppcertifieringens kriterier revideras och utkastet är nu på sin första utlåtanderunda. De märkbaraste förändringarna som föreslås är sannolikt skyddszoner kring torvmarker och vattendrag samt bestånd av viltbuskage, sparträd och högstubbar.

SLC - Micke G
Mickes pensionsdagar är snart här

Micke Godtfredsen, Landsbygdens Folks chefredaktör och ansvariga utgivare, har avslutat sitt mångåriga värv vid tidningen. Efter en insats som skribent av SLC:s 75-årshistorik och några andra mindre uppdrag går han slutligen i pension senare under detta år.