Ålands museum får uppstoppad varg

Den varg som sköts under skyddsjakt på Åland den 28 december har nu stoppats upp för att bli en del av Ålands museums sommarutställning som enligt planerna öppnar den 6 juni.

Parlamentet enades om förlängda CAP-regler

De nuvarande CAP-reglerna ska förlängas med ytterligare två år. Det kräver EU-parlamentet, som senaste vecka antog förslaget till en övergångsförordning som ska ge producenterna arbetsro åtminstone fram till slutet av 2022.

SLC - Ep 102588 B Pbu 001
Parlamentet genererar supertungt coronapaket

De europeiska jordbrukarna hoppas på kompensationer och krisstöd i coronakrisens fotspår. Chanserna kanske ökar med EU-parlamentets biljontunga krispaket som antogs senaste vecka. Tvåtusen miljarder euro är mycket pengar.

Berner köpte in sig i Apetit

Berner Oy undertecknade förra veckan ett avtal om att skaffa en ägarandel på 7 procent av börsbolaget Apetit Oyj.

SLC - 49890576457 A6C52Bf50F O
EU:s agrarministrar dryftade stödmodeller för coronakrisen

EU:s senaste stödåtgärder räcker inte till för att stävja coronakrisens negativa effekter på jordbruket. Det anser EU:s jordbruksministrar och efterlyser fler åtgärder. Men först måste man finna de rätta medlen.

SLC - 48864541378 00Fcd5347D O
WTO:s generaldirektör avgår mitt i handelskrisen

Världshandelsorganisationen WTO måste leta fram en ny generaldirektör. Brasilianaren Roberto Azevedo har oväntat sagt upp sig mitt under den kanske största krisen hittills inom världshandeln. Azevedo har varit chef för WTO sedan 2013.

Lagändring ska ge smidigare förrättningsförfarande

Jord- och skogsbruksministeriet har sänt på remiss ett lagförslag som gäller ändring av fastighetsbildningslagens bestämmelser om förrättningsförfarande och registrering av förrättningarna i fastighetsregistret. Målet är att göra förrättningsförfarandet smidigare utan att parternas rättsskydd riskeras samt förbättra uppdateringen av uppgifterna i fastighetsregistret.

SLC - Gladakor
Husdjursproducenterna nöjdare med avbytarservicen

Avbytarservicen får bättre betyg av husdjursproducenterna än för några år sedan, visar en nationell undersökning. På Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA är man nöjd med resultaten.​

SLC - Parnassius Apollo 2010 07 19
Skyddet av apollofjärilar effektiveras i skärgården

Forststyrelsen och NTM-centralen i Egentliga Finland effektiverar arbetet med att skydda mnemosyne- och apollofjärilarna. Under sommaren kartläggs fjärilarna i Skärgårdshavet.

SLC - Filippinerna 4
Småbrukare på Filippinerna för en kamp på liv och död

Filippinerna har blivit världens farligaste land för småbönder och markförsvarare. Sedan sommaren 2016, har närmare 160 personer dödats.

SLC - Img 6710
Många stödben möjliggör aktivt landsbygdsföretagande

I en tid av oro och osäker ekonomi, Corona-krisen, företagandet och arbetsmöjligheter är det tacksamt att ha flera ben att stå på när det gäller landsbygdsföretagande och arbetsmöjligheter. Så är det för den aktiva företagaren Tom Svarvars i Malax.

Oklart om väglag behöver FO-nummer

I mars blev väglag tvungna att skaffa FO-nummer för att kunna sköta bankärenden. Men nu kommer Vägföreningen i Finland r.f. med nya rekommendationer om att det inte är nödvändigt.