Valio börjar distribuera laktosfritt mjölkpulver i USA

Valio har inlett samarbete med amerikanska Palmer Holland för att börja distribuera laktosfritt mjölkpulver i USA, skriver koncernen i ett pressmeddelande.

WTO-länder vill trygga handeln under coronakrisen

Både stora industriländer och mindre nationer inom världshandelsorganisationen WTO och den internationella valutafonden IMF vädjar för en öppen handel med jordbruksprodukter under coronakrisen.

SLC - P041733 525962
EU lade fram coronapaket med åtgärder för jordbruket

EU-kommissionen lade på måndagen fram ett stort paket med nya stödåtgärder för de sektorer inom jordbruket som drabbas hårdast av coronakrisen. Åtgärderna omfattar bland annat privat lagring och flexiblare program för marknadsstöd.

Tilläggstid kan sökas för Kemera-skogsvård

Finlands skogscentral kan undantagsvis bevilja tilläggstid för tidig vård av plantbestånd och vård av ungskog som det har sökts Kemera-stöd för. Tilläggstid för verkställande av de här skogsvårdsarbetena beviljas om arbetet riskerar att fördröjas på grund av de exceptionella förhållandena som coronaepidemin orsakar.

Mottagare av avträdelsestöd får möjlighet till lönearbete under coronakrisen

​På grund av coronakrisen har behovet av arbetskraft inom primärproduktionen ökat. Jord- och skogsbruksministeriet bereder en lagändring som tillåter personer som är berättigade till avträdelsestöd att tillfälligt arbeta till exempel i kritiska uppgifter inom primärproduktionen under undantagsförhållanden.

SLC - Vaarbr8
Potatisodlarna igång med vårbruket i Kristinestadsnejden

Vårbruket har startat i Österbotten. Redan torsdagen den 23 april satte Mikael Hoxell i Dagsmark de första potatisarna – en tidig sort som skördas efter midsommar. I mitten av maj beräknar han att sättningen av vinterpotatis är avslutad.

Flexibilitet för flera olika stöd och funktioner inom förvaltningen

Idag träder de lagändringar i kraft som jord- och skogsbruksministeriet har berett på grund av de rådande undantagsförfållandena till följd av coronavirusepidemin. Ändringarna gäller flera olika stöd och funktioner på förvaltningsområdet.

SLC - Gardsstorlek
De största lantgårdarna finns i Egentliga Finland och Nyland

År 2019 fanns det enligt jordbruks- och trädgårdsföretagsregistrets slutliga resultat 46.800 jordbruks- och trädgårdsföretag i Finland. Antalet gårdar minskade med cirka 800 från året innan. Antalet stora gårdar på över hundra hektar ökade och antalet gårdar på mindre än hundra hektar minskade eller förblev oförändrat i alla åkerstorleksklasser, uppger Naturresursinstitutet.

Agri-Innopris för innovation inom jordbrukssektorn

Stiftelsen Finlands Mässas Agri-Innopris på 5.000 euro för en innovation inom lantbrukssektorn delas ut för andra gången på Jordbruksmaskinmässan i november. Möjliga pristagare kan nomineras fram till den 30 september.

Skörden från åkrarna ger under normala förhållanden hög självförsörjning på baslivsmedel

​2019 utnyttjade gårdarna i Finland över 2 273 000 hektar jordbruksmark. Odlingsarealen har varit i stort sett oförändrad de senaste årtiondena, trots att antalet gårdar har minskat och är nu 46 800.

SLC - Avbytartjansterna
Avbytartjänsterna inte hotade i Lovisa

Kouvola stad minskar antalet avbytare med nio personer på grund av minskad efterfrågan på avbytarjänster. I Lovisa har man inte den här problematiken och några permitteringsplaner gällande avbytare har staden inte.

Bekämpningsmedelsrester har påträffats i apelsiner från Israel

​​Tullen har i början av år 2020 effektiverat övervakningen av israeliska apelsiner, eftersom man i dem har påträffat bekämpningsmedlet bromopropylat som är förbjudet i EU. Tullen har avvisat cirka 104 000 kilo apelsiner.