SLC - Friland
Varm sommar gynnade trädgårdsodling på friland

I fjol fanns det 3.348 trädgårdsföretag i Finland med en total odlingsareal på 19.600 hektar på friland och 394 hektar i växthus. Totalt 2.700 företag bedrev frilandsproduktion. Antalet växthusodlare var circa 910, uppger Naturresursinstitutet.

Krisstödet för primärproduktion har öppnats för ansökningar

Ansökan om temporärt stöd till företag på landsbygden och inom primärproduktionen har inletts i e-tjänsten Hyrrä. De första ansökningarna har redan tagits upp till behandling vid NTM-centralerna, och beslutsfattandet inleds denna vecka, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - 65453962 2500383666646593 7776006360621121536 O
Boskapsauktioner flyttar över till nätet

Coronakrisen har förändrat seder och vanor inom många områden. Nu har till och med gamla och traditionella aktiviteter börjat flytta till nätet. I Nya Zeeland har virtuella boskapsauktioner väckt stort intresse.

SLC - Krisstod1
Krisstödet välkommet – men borde vara större

Att staten har fattat beslut om ett understöd till företag inom primärnäringarna som drabbats hårt av Covid-19 är positivt. Men att stödsumman sänktes till högst 10.000 euro är beklagligt, säger SLC:s ordförande Mats Nylund och potatisodlaren Sören Lawast.

SLC - 49837787337 D74362Bea6 O
EU förlorar tålamodet med brittisk brexittaktik

Den tredje förhandlingsrundan om brexit slutade utan minsta framsteg. EU:s chefsförhandlare Michael Barnier uttrycker sin besvikelse över britternas gåtfulla taktik. Parallellt flirtar den brittiska regeringen med USA.

Företag inom primärproduktion ska få krisstöd

Mikroföretag på landsbygden som drabbats av coronavirusepidemin samt vissa primärproduktions- och fiskeriföretag kommer att få temporärt krisstöd, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. Ekonomiskt stöd kan nu sökas av företag som är verksamma i anslutning till jordbruksföretag, mikroföretag som förädlar och säljer jordbruksprodukter samt av primärproduktions-, fiskeri-, vattenbruks-, fiskförädlings- och fiskhandelsföretag.

Kontrollerna återinförs stegvis

Statsrådet fattade i början av maj beslut om en stegvis avveckling av begränsningarna med anledning av COVID-19-undantagsförhållandena. Också Livsmedelsverket har börjat återinföra kontroller som hör till dess verksamhetsområde och meddelat anvisningar om utförandet av kontrollerna.

SLC - Sackinsamling
Säckinsamlingen sysselsätter ungdomar

Finlands svenska 4H, Suomen 4H-liitto och de lokala 4H-föreningarna arrangerar den traditionella säckinsamlingen Rejäl handling. År 2020 uppmärksammas speciellt betydelsen av sysselsättningen av ungdomar och den miljögärning jordbrukarna gör genom att hämta lantbruksplast till återvinning.

Krisstöd för jordbruk också till Åland

Helsingforsregeringens beslut om tillfälligt stöd för landsbygdsföretag och jordbruk på grund av coronapandemin gäller också på Åland trots att företagsstöd i allmänhet betalas av landskapsregeringen.

Ålands museum får uppstoppad varg

Den varg som sköts under skyddsjakt på Åland den 28 december har nu stoppats upp för att bli en del av Ålands museums sommarutställning som enligt planerna öppnar den 6 juni.

Parlamentet enades om förlängda CAP-regler

De nuvarande CAP-reglerna ska förlängas med ytterligare två år. Det kräver EU-parlamentet, som senaste vecka antog förslaget till en övergångsförordning som ska ge producenterna arbetsro åtminstone fram till slutet av 2022.

SLC - Ep 102588 B Pbu 001
Parlamentet genererar supertungt coronapaket

De europeiska jordbrukarna hoppas på kompensationer och krisstöd i coronakrisens fotspår. Chanserna kanske ökar med EU-parlamentets biljontunga krispaket som antogs senaste vecka. Tvåtusen miljarder euro är mycket pengar.