Lagändring ska ge smidigare förrättningsförfarande

Jord- och skogsbruksministeriet har sänt på remiss ett lagförslag som gäller ändring av fastighetsbildningslagens bestämmelser om förrättningsförfarande och registrering av förrättningarna i fastighetsregistret. Målet är att göra förrättningsförfarandet smidigare utan att parternas rättsskydd riskeras samt förbättra uppdateringen av uppgifterna i fastighetsregistret.

SLC - Gladakor
Husdjursproducenterna nöjdare med avbytarservicen

Avbytarservicen får bättre betyg av husdjursproducenterna än för några år sedan, visar en nationell undersökning. På Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA är man nöjd med resultaten.​

SLC - Parnassius Apollo 2010 07 19
Skyddet av apollofjärilar effektiveras i skärgården

Forststyrelsen och NTM-centralen i Egentliga Finland effektiverar arbetet med att skydda mnemosyne- och apollofjärilarna. Under sommaren kartläggs fjärilarna i Skärgårdshavet.

SLC - Filippinerna 4
Småbrukare på Filippinerna för en kamp på liv och död

Filippinerna har blivit världens farligaste land för småbönder och markförsvarare. Sedan sommaren 2016, har närmare 160 personer dödats.

SLC - Img 6710
Många stödben möjliggör aktivt landsbygdsföretagande

I en tid av oro och osäker ekonomi, Corona-krisen, företagandet och arbetsmöjligheter är det tacksamt att ha flera ben att stå på när det gäller landsbygdsföretagande och arbetsmöjligheter. Så är det för den aktiva företagaren Tom Svarvars i Malax.

Oklart om väglag behöver FO-nummer

I mars blev väglag tvungna att skaffa FO-nummer för att kunna sköta bankärenden. Men nu kommer Vägföreningen i Finland r.f. med nya rekommendationer om att det inte är nödvändigt.

SLC - Pro Agria
Regnen avbröt vårsådden

En regnfront som kom över landet efter morsdag har avbrutit vårsådden i landets södra och mellersta delar efter en bra start. Regnen är dock välkomna för att trygga grodd och plantskjutning för nysådda områden, även om en del av nederbörden kom i form av snö och slask, skriver ProAgria i sin växtodlingsrapport. Om temperaturerna inte sjunker rejält under nollstrecket, kommer den kalla fronten inte att skada de sådda arealerna, men den fördröjer tillväxt och utveckling.

Myggor kan inte överföra corona

Sommaren närmar sig och med den också myggsäsongen. Då kan kännas tryggt att veta att coronaviruset inte kan smitta via varken myggor eller fästingar. Det försäkrar världshälsoorganisationen WHO.

SLC - Zelp
Ansiktsmask för kor ska skydda klimatet

En ansiktsmask för kor marknadsförs som ett effektivt sätt att sänka jordbrukets utsläpp av klimatgasen metan. Enligt tillverkaren reducerar masken upp till 60 procent av kornas dagliga metanutsläpp. Snart kommer den ut på marknaden.

Ledaren: Rädda matkedjan!

Coronakrisen har slagit hårt mot hela världsekonomin. Jordbruket och livsmedelskedjan står inför nya och svåra utmaningar. Nu skulle det gälla att dra lärdomar av situationen för att trygga en fungerande matkedja under alla förhållanden, påpekar Peter Karlberg.

SLC - Metan
Metan

Elektroniska öronmärken blir obligatoriska för nötkreatur 2021

Elektronisk identifiering av nötkreatur blir obligatorisk från och med ingången av 2021, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.