Den 7-9 oktober arrangerar Högskolan på Åland den öppna tävlingen FM i Mathantverk i Mariehamn, Åland. Tävlingen har som syfte att stötta och inspirera mathantverkare i sin produktutveckling samt att öka kännedomen om och efterfrågan på mathantverk.
Som ett delprogram under FM i Mathantverk 2021 arrangeras seminariet ”Bärkraftigt från jord till bord” i samarbete med jord- och skogsbruksministeriet inom ramen för Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2021 och programmet Ny Nordisk Mat.
Temat för årets seminarium är hållbarhet. Seminariet riktar sig till företagare som bedriver hantverksmässig förädlingsverksamhet, men även till landsbygdsföretagare inom livsmedelssektorn, studerande och övriga aktörer i branschen. Föreläsningarna är öppna för tävlingsdeltagare och besökare, även den breda allmänheten.
Med rubriken ”Krisers effekt på människors matvanor – Lärdomar från förr med inspel om tiden efter Coronan” inleder Richard Tellström seminariet.
Richard Tellström är docent i måltidskunskap och expert på Sveriges Lantbruksuniversitets framtidsmatplattform SLU Future Food samt forskar om svensk matkultur och människors värderingar om sitt ätande. Han har arbetat med olika TV-program och filmer, varit sommarpratare i P1 och skrivit och medverkat i flera böcker om den svenska matkulturen.
Richard Tellström ger sitt perspektiv på bland annat hur pandemin påverkar framtidens mat ur matkulturellt perspektiv, apropå matsvinn, hur ungas funderingar kring mat påverkas och hur en pandemi skapar nya konsumentideal och dietvärderingar.
Nordiskt samarbete
Parallellt med evenemanget FM i Mathantverk ordnar Ny Nordisk Mat-programmet och projektet Det nya Nordiska köket 2.0 en workshop på Alandica för inbjudna nyckelaktörer inom mat- och restaurangbranschen i Norden.
Workshopen gäller revitaliseringen av manifestet för det nya nordiska köket enligt hållbara och hälsosamma livsmedelssystem. Workshopens program koordineras med seminariet.
Seminariet avrundas av Bettina C. Lindfors genom att knyta samman främjandet av hållbara matsystem och mathantverk i en bredare, nordisk samhällskontext. Vidare ges en inblick i revitaliseringsarbetet av det nordiska köksmanifestet i syfte att strategiskt lyfta Norden som en hållbar gastronomisk region.
Det nordiska programinslaget jämte nätverkande förverkligas i samarbete med Ny Nordisk Mat, Nordiska ministerrådet.
Seminariet är kostnadsfritt förutsätter förhandsanmälan. Seminariet kommer även att sändas digitalt för den som inte har möjlighet att delta på plats.
Anmälan till seminariet sker på FM i Mathantverks webbsida senast den 24 september 2021.