241865298 3205750636319050 5976927757480413643 N
Bayerns jordbruksminister önskar blivande mjölksommelierer välkomna till den första kursen. FOTO: StMELF
Jordbruk EU

Bayern låter utbilda
sommelierer för mjölk

Bayern är Tysklands mjölkregion nummer ett. Intresserade vänner av mjölk kan numera kvalificera sig till mjölksommelier vid Genussakademie Bayern, som arrangerar kurser för fackpersonal och amatörer med intresse för god mat och dryck.

En sommelier är expert på hantering av goda viner, men en mjölksommelier lär sig att ta ut det bästa av god mjölk och förstå mjölkens filosofi. Bayerns jordbruksminister Michaela Kaniber anser att dagens mjölk inte längre uppskattas tillräckligt.

Tyvärr måste man fastställa att allmänbildningen kring mjölk har gått tillbaka. Mjölken betraktas som en prosaisk del av vardagen. De nedsatta priserna i snabbköpet är inte ägnade att upprätthålla en hög värdering av kvalitetsmjölk.

Enligt Kaniber är det därför hög tid att slå ett slag för mjölken och utbilda ambassadörer som för kunskaper och idéer om kvalitetsmjölk ut i samhället. I Bayern är mjölk mer än bara ett baslivsmedel. Hos oss är mjölken ett kulturarv, betonar ministern.

Utbildningen är fördelad på tre etapper. Under den första utbildningsrundan besökte de blivande mjölkexperterna mejeriet Berchtesgadener Land Chiemgau, som är beläget i en idyllisk omgivning i Bayerns alplandskap.

Kursdeltagarna undervisas under åtta dagar med både teori och praktiska kunskaper om mjölk. Målet är att utbilda kompetenta kontaktpersoner som med sakkunskap informerar konsumenterna om olika typer av mjölk.

En kunnig mjölksommelier förklarar skillnaden mellan olika mjölkkvaliteter och berättar om variationerna i smak. Målet är en objektiv information som ska klargöra varför en specifik mjölkprodukt smakar som den gör.

Frågor om mjölkens effekter på klimatet ska också besvaras på ett objektivt och sakkunnigt sätt. Alla våra sommelierer lär sig hur man bäst avnjuter mjölk och känner också bakgrunden till varje enskild produkt, säger Kaniber.

Sommelieren blir ett slags ambassadör för god mjölk. En konsument som känner till produktens kompletta bakgrund, förädlingsmetoder och typiska egenskaper har det lättare att bestämma sig för en viss kvalitet med ett bestämt regionalt ursprung.

Målet med kurserna är att fördjupa konsumenternas medvetenhet om den lokala mjölken. På detta sätt skapas en vördnad för inhemska livsmedel. I slutändan förstår konsumenten att uppskatta allt det arbete som bonden lägger i sin produkt, avslutar Kaniber.