SLC - Artodling
Spannmålsskörden blir medelmåttig, ärtskörden fördubblas

Enligt de nuvarande skördeutsikterna kommer spannmålsskörden i år att bli medelmåttig, cirka 3,3 miljarder kilo, och den täcker den inhemska konsumtionen. Totalt sett kommer spannmålsskörden att bli 16 procent mindre än i fjol, uppger Naturresursinstitutet. Ärtskörden blir den största någonsin – såddarealen har utökats och skördeutsikterna är utmärkta.

SLC - Klimatvagkarta Allmanbild Sv
75 procent av finländska jordbrukets växthusgasutsläpp kommer från marken – effektiv åkeranvändning är nyckelfaktorn

​Jordbrukets klimatvägkarta beräknar att om torvjordarnas utsläpp minskas, kolbindningen på mineraljordar effektiveras samt om biogasproduktionen och användningen av solenergi ökas på gårdarna är det möjligt att enligt nuvarande beräkningar minska jordbrukets utsläpp av växthusgaser från nuvarande med upp till 29 procent till 2035 och med 38 procent till år 2050 utan att produktionen minskas.

EU:s jordbruksministrar avvaktar i väntan på budgeten

Brittiska matombudet drar en positiv balans

I början av 2013 utnämndes Christine Tacon till Storbritanniens första ombud för livsmedelskedjan. Ombudsmannen bevakar de stora handelskedjornas behandling av sina leverantörer. Tacon drar nu en positiv balans av verksamheten.

Samurajgetingar ska slå ut bärfis

Förra året orsakade den asiatiska bärfisen skador för över 700 miljoner euro i norra Italien. Nu har regeringen gett klartecken för att släppa ut miljontals samurajgetingar, som är i princip det enda vapnet som finns mot den fruktade bärfisen.

SLC och MTK lanserar jordbrukets klimatvägkarta 15.7

Producentorganisationerna lanserar jordbrukets klimatvägkarta onsdagen den 15 juli. Klimatvägkartan blir ett av producentorganisationernas verktyg i klimatarbetet.

SLC - Lemonadw1
Fredrik gör gammaldags lemonad med naturliga aromer

Havtorn, lingon, rönnbär och rabarber. Eller varför inte tjära, granskott, björksav och svartvinbärsblad? Smakerna är unika och råvarorna mestadels lokala när Fredrik Bäckstrand i Övermark, Närpes, sedan några år tillbaka tillverkar hantverkslemonad enligt gamla recept.

Sitra vill köra ner torvproduktionen – är beredd att förbjuda torven med lag

Finlands jubileumsfond Sitra vill köra ner torvproduktionen i landet. Det här framkommer av en rapport som man publicerade förra veckan.

EU-parlamentet och rådet enades om CAP-övergång

Reformen av EU:s jordbrukspolitik CAP dröjer. Följaktligen har medlemsländerna, parlamentet och kommissionen enats om regelverket för en förlängning av de nuvarande CAP-reglerna inom en tvåårig övergångsperiod.

SLC - Nyl Bon 1
SLC Nyland höll vårmöte i Vanda – vill se satsningar på småskaliga biogasreaktorer

​På grund av coronaepidemin höll SLC Nyland sitt vårmöte först i slutet av juni, förra veckans torsdag, på lantbruksmuseet i Vanda.

Hogan blir inte ny chef för WTO

EU:s handelskommissionär Phil Hogan har handlats som potentiell ny WTO-chef efter brasilianaren Roberto Azevêdo. På måndagen tackade Hogan ändå nej till en kandidatur. Han vill hellre koncentrera sig på EU:s utrikeshandel.

Högeffektiva luftfilter kan skydda slakterier mot corona

Coronavirus har blivit en plåga hos stora slakterikoncerner i hela världen. Arbetsmiljön och säkerheten kunde väsentligt förbättras med hjälp av högeffektiva luftfilter som fångar viruset, påpekar tyska experter.