Jordbruk SLC

Jordbrukets beredskap
inför störningssituationer

Extrema väderfenomen, bränder och elavbrott kan innebära en större eller mindre katastrof för lantbrukare som drabbas. På gårdarna är det viktigt att produktionen kan fortsätta i alla situationer. Det gäller såväl att förebygga möjliga störningar som att veta hur man ska agera och ha beredskap att hantera situationen då något oförutsett inträffar.

Detta tas upp på utbildningstillfället om jordbrukets beredskap inför störningssituationer som i höst ordnas i samarbete av Försvarsutbildningen, Försörjningsberedskapsorganisationen, NTM-centralen SLC Nyland och Jordägarnas Förbund.

Kursen hålls i Tusby vid Försvarsmaktens kurscentral (Strandväg 66, Tusby) torsdag 4.11 kl.8.00-16.00 med möjlighet att även delta på distans. Kursen är gratis och öppen för alla intresserade från hela landet. Möjlighet till övernattning finns vid behov. Morgonkaffe och anmälning från kl.7.30.

Deltagarna bekantar sig på kursen med olika hot som riktar sig mot gårdar, jordbrukets riskhantering och beredskapen på gårdsnivå. Bland annat tas upp räddnings- och brandsäkerhet på gårdar och landsbygden samt kriminalsäkerhet på gårdar.

Vidare behandlas vattenförsörjningen och dess risksituationer, extrema väderfenomen och beredskap inför dem, strålsäkerhet och cybersäkerhet i primärproduktionen.

Beredskapsarrangemang och livsmedelsförsörjningens andel i försörjningsberedskapen och till jordbruket och gårdarnas verksamhet anknyta aktörers regionala och lokala beredskap gås även igenom på kursen.

Lantbruksproducenter kan ansöka om avbytare för att delta i kursen. Anmälan senast 27.10. På Försvarsutbildningens utbildningskalendern finns närmare info om tillfället och anmälan.