20220917 104239
Ett 20-tal veterantraktorer plöjde upp 8-9 hektar åker i Övermalax. Här ses Krister Genberg och dottersonen Viggo Nyman tuffa fram längs åkerkanten.
Livet på landet

Ett 20-tal veterantraktorer
plöjde under grå hösthimmel

Septemberskyarna var gråa och mulna men lyckligtvis regnfria när det vankades traditionell höstplöjning i Paxal, Övermalax den 17 september. Veterantraktorer av olika modeller cirkulerade och bearbetade sex olika fält under några lördagstimmar.

Den årliga höstplöjningen i Malax veterantraktorförenings regi har kunnat genomföras oavbrutet trots coronapandemins härjningar under de senaste åren.

– Evenemanget har varit koncentrerat till Övermalaxbyn Paxal sedan 7-8 år tillbaka, berättade Håkan Stenfors, föreningsmedlem och före detta ordförande i veterantraktorföreningen.

– Det är femtonde året i rad som tillställningen blev av. Föreningen är bildad 2007. Under det första verksamhetsåret arrangerade vi enbart sommarutställningen av veterantraktorer.

– 21veterantraktorer är på plats idag. De flesta är från Malax- och Pörtomområdet samt Solf. Den här gången har vi också två medverkande traktorer från Koskenkorva. Personerna i fråga besökte fjolårets höstplöjning och beslöt sig för att komma hit i år, fortsatte Stenfors.

20220917 104919
Höstplöjningsdagen har blivit en tradition i Malax, säger Håkan Stenfors och Patrik Peltoniemi från Malax veterantraktorförening. Endast en gång har evenemanget genomförts i regn. Också den gången kom det folk, säger Peltoniemi.

Gott om åskådare

Till höstplöjningsdagen 2022 slöt cirka 300 åskådare upp. Vid ett serveringstält kunde besökarna stärka sig med kaffe och korv.

Arrangörerna hade tur med vädret. Trots ett ihärdigt regnande tidigare under veckan var det uppehåll i relativt milda temperaturer som präglade den här lördagsförmiddagen.

– Endast en gång har vi ordnat höstplöjningen i regniga förhållanden. Men det avskräckte inte folk från att delta, sade Patrik Peltoniemi, vice ordförande i Malax veterantraktorförening.

– Åkerjorden är mjuk och bra för närvarande med tanke på plöjningsarbeten, tillade Stenfors.

20220917 110452
Den rysktillverkade traktorn Kirovez K701 var en populär sevärdhet. Fordonet som ägs av Leif Österoos har 300 hästkrafter.

Största traktorn hittills förevisades

Höstplöjningsdagen i Övermalax genomfördes på sedvanligt vis med traktorer i kontinuerligt omlopp på sex olika fält. Sammanlagt åtgärdades 8-9 hektar åkermark.

Ibland kunde det handla om ett samarbete mellan flera generationer. Malaxbon Krister Genberg har medverkat flitigt i höstplöjningen sedan starten. Den här gången rattade han traktorn längs åkerkanten tillsammans med dottersonen Viggo Nyman.

En speciell och populär sevärdhet på plöjningsområdet var en rysktillverkad Kirovez-traktor, av modell K701 och utrustad med V12-motor och 300 hästkrafter. Fordonet som har 24 växlar och väger 13,8 ton ägs av Malaxbon Leif Österoos.

– Kirovez-fordonet är den allra största traktorn hittills på det här evenemanget, betonade Håkan Stenfors.

– Ursprungligen var det också tänkt att plöjning med hästar skulle ha hört till programmet. Men Kurikkabon Jari Kupiainen, mångfaldig mästare i finska mästerskapen i hästplöjning, fick dessvärre ställa in sin medverkan på grund av sjukdom, tillade Stenfors.

Håkan Stenfors har valt att lämna uppdraget som ordförande för Malax veterantraktorförening efter nio år på posten. En ny föreningsordförande kommer att utses senare vid ett årsmöte.