Arrangörerna meddelar att årets Slow Food Festival i Fiskars ställs in.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Statistikpublikationen Faktagaffeln 2021, som samlar färsk, central statistik gällande Finlands matproduktion och -konsumtion inom en och samma pärm i fickformat har nu utkommit.

Oron för att drabbas av kritik, kriminalitet och en belastande byråkrati försämrar livskvaliteten för lantbrukare visar en ny svensk studie som finansierats av Stiftelsen Lantbruksforskning.

Jord- och skogsbruksministeriet vill främja odlingen av hampa i Finland som en del av åtgärdsprogrammet Fånga kolet.


Varje år delar Österbottens agrologklubb ut ett stipendium till en nyutexaminerad österbottniska agrolog. Denna gång tillföll stipendiet Mattis Nysand från Sundom.

Bolaget PK Biogas planerar att att bygga en stor biogasanläggning i Kållby, Pedersöre. Det handlar i praktiken om ett flergrenat hybrid- och demoprojekt med både stark lokal förankring och nytänkande som klara ledstjärnor. Men finansieringen är ännu inte säkrad.

Kan rötrester från biogasproduktion fungera som gödsel? Det testas som bäst i en majsodling vid Optima Lannäslund i Jakobstad. Enligt försöken är resultaten lovande.
Henrik Andberg frågar sig hur undervisningen i biologi och speciellt då avsnittet kolets kretslopp har kunnat gå vissa politiker och andra tyckare spårlöst förbi.

Det tvååriga projektet Greppa Vattnet i Österbotten i ProAgria Lantbrukssällskapets regi har kommit igång på allvar sedan i våras. Att öka tillgången på information för skötsel av dikningssammanslutningar och sprida information för genomförande av torrläggningsprojekt är några av de centrala målen.

Arbetet med den tredje vallskörden är i startgroparna i Österbotten. Familjen Ahlvik i Ytteresse tog den sista skörden redan i början av veckan och totalt ser det ut som att årets ensilageskörd blir god. Vi får vara nöjda, säger Jeremias Ahlvik.

Skillnaden mellan ekologiskt och konventionellt jordbruk spelar ingen större roll för artmångfalden. Avgörande är gårdens storlek. Småskaliga jordbruk är bäst för natur och miljö, oberoende av inriktning. Det hävdar tyska forskare.