SLC - Avloppsvattenhantering Webben
Är avloppssystemet ännu inte förnyat?

Övergångsperioden för förnyandet av otillräckliga avloppssystem som ligger på känsliga områden upphörde 31.10.2019. Är systemet ännu inte är sanerat eller är det oklart om övergångsperioden gäller ifrågavarande situation?

SLC - Narpessol 3 B Webben
Närpes Grönsaker producerar egen el av solkraft

I flera år har Närpes Grönsaker köpt förnybar el som producerats med vatten- och vindkraft. I somras uppnåddes ett nytt miljömål när 854 solpaneler installerades på packeriets tak. De förväntas producera cirka tjugo procent av packeriets årliga elbehov.

SLC - Solenergirisker Reservbild A Webben
Tukes uppmanar till uppmärksamhet med solkraft

Solenergisystem, eller solkraftstationer, har snabbt blivit allt vanligare de senaste åren. Systemens storlek varierar från omfattande system vid företag till mindre system i hem, på stugor och i fortskaffningsmedel. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) påminner om att solenergisystem ska installeras med beaktande av särskilda krav och installationen ska göras av en yrkeskunnig person inom elbranschen, som är förtrogen med systemen.

SLC - Debatt
Debatt

ASF har nått östra Tyskland

Ett fall av afrikansk svinpest har påträffats i östra Tyskland.

Etla: Koldioxidutsläppen borde minskas med 5,8 procent per år

Av Näringslivets forskningsinstitut Etlas ny utsläppsprognos framkommer att utsläppen av växthusgaser minskat både på grund av coronakrisen, men också på grund av det minskade bruket av fossila bränslen under de senaste åren. Enligt rapporten måste Finland minska sina koldioxidutsläpp med i medeltal 5,8 procent per år om vi ska uppnå regeringens målsättning om kolneutralitet 2035.

Norrback ny ordförande för skarvsamarbetsgrupp

Den regionala samarbetsgruppen för skarv i Österbotten och Mellersta Österbotten höll årets andra möte på tisdagen. På mötet valdes riksdagsledamot Anders Norrback till ny ordförande för samarbetsgruppen.

SLC - Nora Backlund Fs4H
Nora ny kommunikatör för Finlands svenska 4H

Nora Backlund jobbar under perioden 1.9 2020-31.5 2021 som kommunikatör för Finlands svenska 4H under ordinarie kommunikatör Petra Ingos studieledighet.

SLC - Petri Heino
Kommunerna i nyckelposition då träbyggandet skall öka

Den offentliga sektorn skall bli motorn för att öka det offentliga byggandet i trä. Enligt nya, nationella målsättningar skall träbyggandets marknadsandel redan om två år vara 31 procent då det gäller nya, offentliga byggnader. År 2025 skall siffran vara uppe i 45 procent. Kommunerna erbjuds stöd för att nå de ambitiösa målen.

SLC: Välkommet med ökat träbyggande – av finländskt virke

SLC välkomnar de nationella målen för offentligt byggande i trä som offentliggjordes i tisdags. SLC betonar vikten av att det i praktiken också i första hand är inhemskt virke som används.

Trä i byggandet har många fördelar

Minister Thomas Blomqvist (SFP), som själv sitter med i regeringens klimat- och energipolitiska arbetsgrupp som fastställt målen för offentligt byggande, konstaterar att användningen av trä i byggandet har flera fördelar.

PTT: Det finländska jordbruket ska vara lönsamt 2050

Målet för det finländska jordbruket 2050 är att vara vara lönsamt, hållbart och konkurrenskraftigt, visar en rapport gjort av Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT och Naturresursintitutet Luke.