Jordbruk EU

EU:s jordbruksministrar
värnar om växtskyddet

En bred majoritet av EU-länderna motsätter sig kommissionens förslag att minska insatsen av växtskyddsmedel med 50 procent. En reduktion betecknas som alltför riskabel mot bakgrunden av den aktuella livsmedelskrisen.

Under veckans ministermöte var det i praktiken bara Tysklands gröna jordbruksminister Cem Özdemir som försvarade kommissionens uppmaningar till EU-länderna. Han är beredd att acceptera en reducering av växtskyddet med 50 procent.

Kommissionens förslag är detaljerat men väcker fortfarande misstro i medlemsländerna. Bland annat innehåller förslaget bindande kvantitativa mål för att minska användningen av växtskyddsmedel med 50 procent.

Parallellt ska riskerna som utgår från växtskyddsmedel sänkas med 50 procent fram till 2030 i relation till tidigare användning och risk mellan åren 2015 och 2017. Enligt förslaget måste medlemsländerna anta bindande nationella mål innan EU kan gå vidare.

Kommissionens förslag härstammar från klimatkommissionär Frans Timmermans, som är den gröna givens ivrigaste förespråkare i EU. De flesta medlemsländer stöder i princip de ädla målen, men omständigheterna kringgärdas av misstro.

Både coronakrisen och kriget i Ukraina har hunnit sätta streck för Timmermans planer. I dagens oroliga tider har medlemsländernas intresse för dyrbara och riskabla experiment med oviss utgång fått sig allvarliga törnar.

I anslutning till det senaste ministermötet medgav många jordbruksministrar att deras länder i princip stöder målsättningarna för EU:s gröna giv. Nedskärningar i användningen av växtskyddsmedel betraktas som en positiv målsättning.

Det förefaller emellertid alltför vågat för många regeringar att i dagens situation binda sig med handlingsplaner enligt kommissionens direktiv. Parallellt efterlyser flera medlemsländer nödvändig tilläggsinformation.

Ett tiotal medlemsländer kring Polen anser att oklarheterna är långtifrån lösta och efterlyser en konsekvensutredning. Delegationerna vill veta mer om följderna, i det fall att växtskyddet reduceras inom den europeiska matförsörjningen.

Bondeorganisationerna och jordbrukshandeln varnar för konsekvenserna av alltför drastiska nedskärningar i det kemiska växtskyddet. Betydelsen av en grönare biodiversitet vägs mot dagens trygga matförsörjning.