20220921 103418
Det har varit hektiskt för vedhandlaren Thomas Sund på sistone. Fram till början av oktober tar han inte mot några nya beställningar. Han koncentrerar sig istället på att leverera beställd ved.
Tema

”Veden kommer att
ta slut snabbt i höst”

Det har verkligen varit fullt upp för Thomas Sund och andra inhemska vedhandlare sedan sensommaren. Nya kunder har tillkommit och gamla kunder har beställt större volymer än tidigare, säger Sund vars vedlager och faciliteter återfinns intill Söderfjärden.

För Thomas Sund och andra vedhandlare i landet har kundsamtalen duggat tätt under de senaste månaderna. Efter upprepade aviseringar om kraftigt stigande elpriser har efterfrågan på ved skjutit i höjden på kort tid.

– Det har varit väldigt livligt. Folk har hört av sig i god tid mitt i sommaren. Jag började sälja ved i juli. Efter att elprisdiskussionerna tog fart i augusti har det blivit än mer intensivt.

I år har företaget fått nya vedkunder samtidigt som gamla kunder har önskat större volymer än tidigare.

– Det är främst elkostnaderna som påverkar den här utvecklingen även om också husoljan har blivit klart dyrare. Intresset för ved som energikälla har dock ökat innan elprishöjningarna blev aktuella. De ekonomiska utsikterna har blivit allmänt sämre för folk, säger Sund.

Paus i ny försäljning

Sund driver sin vedförsäljning under namnet sundin.fi intill Söderfjärden i Munsmo, Korsholm. Han producerar i huvudsak björkved, blandved och även en del alved av råmaterial som han köper in från Malax skogsvårdsförening.

LF-intervjun görs strax innan höstdagjämningen. Thomas Sund berättar att han har ett antal redan beställda vedleveranser att ombesörja i den närmaste framtiden. Vad gäller ny försäljning har han hållit en paus på sistone.

– Vanligtvis kan jag verkställa vedtransporterna inom en vecka. Nu har det kunnat ta upp till en månad. Den 3 oktober börjar jag ta emot nya beställningar igen.

– Veden kommer antagligen att ta slut snabbt i höst. Ifjol räckte lagret till december. Ännu för 2-3 år sedan började lagren sina först i februari-mars, säger Sund.

20220921 103819
Thomas Sund har varit vedföretagare i Söderfjärden-miljö i Munsmo sedan 2012.

Produktionskostnader driver upp vedpriserna

Dyrare bränsle och el och därmed ökande produktionskostnader har lett till att Thomas Sund har tvingats höja de egna vedpriserna från 55 till 60 euro per kubik i år.

– Eftersom utgifterna för det inköpta råmaterialet har gått upp kommer ytterligare prishöjningar att bli ofrånkomliga framöver, tillägger Sund i samma veva.

I varje fall torde någon brist på råvaror från skogen inte bli aktuell i den österbottniska vedbranschen i framtiden enligt Sund.

– Vid sidan av vedproduktionen framställer jag också flis som helt och hållet riktas till Solf energis fjärrvärmeproduktion, säger han.

Thomas Sund sköter största delen av sin vedverksamhet på egen hand. I det vardagliga kneget brukar han få värdefull hjälp av sin far Per-Anders Sund. Vintertid assisterar den lokala jordbrukaren Nichlas Smedman vid klyvnings- och kapningsarbeten.

– Jag började med vedförsäljning för tio år sedan. Till att börja med var det ganska svårt att nå ut till marknaden. Undan för undan har antalet kunder ökat.

– Jag transporterar och lastar av vedlass inom en 30-40 kilometers radie. Verksamhetsområdet sträcker sig ungefär från Korsholms skärgård till Malax och Molpe i söder, säger Sund.

20220921 103946
Vid Sunds anläggning används ett rensningsverk som förbättrar vedens kvalitet.

Funderar på investering

Inför den kommande vintern siktar Sund på att som tidigare fortsätta producera nya vedlager. I tankarna har han också en investering som skulle effektivera den egna vinterverksamheten markant.

– Hur länge det här uppsvinget kan hålla i sig är svårt att säga. För vedhandeln är det förstås positivt. Men helhetsmässigt är det naturligtvis ingen bra utveckling totalekonomiskt sett när folk har allt mindre pengar att röra sig med.

– Själv har jag en kombinerad ved- och oljepanna hemma. Jag värmer huset huvudsakligen med ved, säger Sund.

Förutom vedaffärerna har Thomas Sund flera andra strängar på sin företagarlyra. Han är spannmålsjordbrukare och delägare i det lokala fiskrökeriet Kvarkens Fisk. Den alved som han genererar vid sin anläggning används i huvudsak för fiskrökningsverksamheten.

– På grund av stora regnmängder under de senaste veckorna har tröskandet tagit länge i höst. Nu har jag läget under kontroll, säger Sund som odlar havre, korn och ärter i hemknutarna.