Baver6
Skogsvårdsinstruktör Victor Åstrand i Lappfjärd har sett vad bävern kan ställa till med. Skogsområden i Sideby har dött på grund av översvämningarna som djuren orsakat, säger han.
Tema

Bävrar skapar huvudbry
i Sydösterbotten

De är duktiga byggare, bävrarna. Fråga de sydösterbottniska markägarna i Sideby, Härkmeri och Lappfjärd där djuren ifråga skapar huvudbry. Problemen uppstår när de bygger dammar som höjer vattennivån och orsakar översvämningar.

– Den här dammen revs nyligen och så här ser det ut på flera håll här i området Sideby-Lappfjärd. På bara några dagar efter att en damm rivts har de byggt en ny, så det medför mycket extra arbete för markägarna, säger Victor Åstrand, skogsvårdsinstruktör vid Skogsvårdsföreningen Österbotten i Lappfjärd.

Det är bråda tider för de jord- och skogsbrukare som har bävrar på sina marker i Sydösterbotten. Mellan perioden 15 juni till 15 oktober är det nämligen tillåtet att riva dammar som djuren bygger. Och precis som Åstrand berättar är bävrarna mycket skickliga dammbyggare.

– De fäller lövträd i närheten och bygger av materialet otroligt starka dammar som i praktiken måste förstöras med antingen skogstraktor med kran eller grävmaskin. Och när en damm har förstörts kan en ny vara på plats efter några dagar så det går snabbt, konstaterar han.

Bävrarna bygger dammar för att höja vattennivån så att ingången till boet hamnar under vatten. När det görs i mindre utfallsdiken finns risk för att den kringliggande skogen översvämmas.

– Det leder i värsta fall till att träden hamnar under vatten och till slut dör skogen. Vi har områden i Sideby där skogsområden har dött som följd av översvämningarna som bävrarna orsakat, förklarar Åstrand.

Baver1
Det här är en bäverdamm som förstörts i ett dike i Härkmeri i Sydösterbotten. Fram till den 15 oktober är det tillåtet att riva dammar som höjer vattennivån och i värsta fall kan leda till översvämningar i jord- och skogsbruksmark. Bävrarna är skickliga byggare och kan skapa en ny damm på bara några dagar.

Antalet bävrar ökar och vandrar norrut

De senaste åren har bäverstammen vuxit sig starkare i Sydösterbotten. Det är huvudsakligen frågan om den europeiska arten, men det finns också förekomst av den invasiva kanadensiska bävern.

För den europeiska varianten krävs licens och i år har Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening tilldelats 30 bäverlicenser. På den kanadensiska bävern är det fri jakt.

– Men det är mycket svårt att särskilja dem så i praktiken är alla byten licensbelagda, säger Jarl Bergkulla, verksamhetsledare för Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening.

Bäverjakten pågår mellan perioden 1 augusti till 30 april. För jägarna i området är bäverjakt en relativt ny form av jakt, men enligt Bergkulla har intresset ökat med tiden.

– Bäverjakten konkurrerar med jakten på älg och andra hjortdjur samt hönsfåglar. Men i takt med att djuren blir fler ökar också intresset och vi har i höst en kvinnlig jägare som för första gången provat på bäverjakt och har redan fällt två, berättar han.

Enligt honom riktas jakten in på de områden med bäver där de orsakar översvämningar.

– Jag har själv varit och tittat på områden som översvämmats och det kan se riktigt hemskt ut. Det krävs mycket arbete med att få bort dammarna så det här är ett bytesdjur som vi jägare verkligen tar på allvar, säger han.

Och fortsätter:

– De har också börjat sprida sig norrut och i höst fälldes för första gången en bäver i Tjöck. Också längre norrut i Närpes har jag hört om förekomster och det är jakten på nya revir när det blir trångt som driver dem vidare till nya områden.

Mats Ingves är pensionerad jordbrukare och har erfarenheter av vad det innebär att ha bäver på sina marker. Just nu har han problem med bävrar drygt 6-7 kilometer från Härkmeri centrum där de bygger dammar i trummor.

– Vägtrumman har en omkrets på 120 centimeter och den blir helt stockad av dammen som har gjort att vi har haft kornodlingar och nyodlingar som hamnat under vatten. Vi måste ständigt vara på vår vakt och åka ut och kontrollera för de bygger nya dammar otroligt snabb, berättar Ingves.

Baver7
Så här ser det ut i många skogar i Sydösterbotten. Bävrar fäller träd och använder det som material för att bygga dammar i diken, vilket höjer vattennivån och kan orsaka översvämningar.

Rensar trumman med en stock

Han har utvecklat en egen metod för att rensa vägtrummorna.

– Jag använder skogstraktorns kran och skjuter in en stor stock på åtta meter och ”sotar” i praktiken trumman med den. För om det här arbetet inte görs uppstår problem och det kräver en rätt stor insats för att få bukt med problemen. Jag har också varit och tittat på skog som dött till följd av översvämningarna, säger han.

Efter den 15 oktober är det inte tillåtet att riva dammarna och då är risken för översvämningar som störst. Enligt EU är bävrarna fredade efter den perioden eftersom de inte kan bygga nya dammar om det är isbelagt, vilket skulle bidra till att boöppningen blir synlig och risken för rovdjur ökar.

– Det här är ett problem för det skulle underlätta för drabbade markägare om skog hamnar under vatten om de kontinuerligt får förstöra dammar. Upptäcks en damm för sent och det blir översvämning så kan ingeting göras under perioden när det inte är tillåtet att riva dammarna, konstaterar Åstrand.

Vad ska en lantbrukare göra om en damm upptäcks i skogen?

– Om man ser att skogen ligger under vatten kan man ta kontakt med oss. Görs det här under perioden då det är tillåtet att riva dammarna så kan vi hjälpa till med råd om hur de ska rivas, säger han.