Halm 3
Klimatutsläppen från jordbruket kan minskas kännbart genom att binda överskottshalm i biokol, framhåller danska forskare. ARKIVFOTO
Jordbruk

Pyrolysteknik kan halvera
jordbrukets klimatavtryck

Teknik för avskiljning och lagring av CO2 kan bli en viktig etapp för att nå jordbrukets klimatpolitiska mål. Danmark är på god väg, betonar den danska jordbruksorganisationen Landbrug & Fødevarer (L&F).

Klimatfrågan är en av de punkter som står högst upp på den politiska dagordningen i Danmark, Europa och den övriga världen. Flygresor och jordbruket lyfts ofta fram i klimatdebatten som de största klimatbovarna.

Parallellt måste världens befolkning livnäras, men jordbruk och flygresor behövs också i fortsättningen. Om vi vill bekämpa klimatkrisen och säkerställa en global temperaturhöjning med maximalt 1,5 grader, behövs nya lösningar.

Power-to-X

Teknik som säkerställer avskiljning och lagring av CO2 (CCS) är på väg att bli en viktig etapp mot världens klimatpolitiska mål. Pyrolystekniken ska minska utsläppen med två miljoner ton CO2 inom livsmedelsindustrin fram till 2030.

Enligt L&F kan jordbruket bidra med att använda överskottshalm eller restfibrer från biogas för att framställa biokol och gröna PtX-lösningar. PtX (Power-to-X) är teknik som producerar bränslen och material baserade på grönt väte via elektrolys.

Danmark borde enligt L&F på detta sätt skapa vettiga klimatlösningar som kan bidra till att minska utsläppen i hemlandet. Parallellt kan Danmark bli en förebild för resten av världen. Sådana klimatlösningar får givetvis inte begränsa produktionen av livsmedel.

Organisationen noterar att flera pyrolysföretag redan har startat produktion i Danmark. Som exempel nämner L&F att företaget Stiesdahl SkyClean A/S testar redan effektiv pyrolys i en demonstrationsanläggning med en effekt av 2 megawatt.

Företaget och dess partner kommer inom ramen för projektet SkyClean Scale-up att bygga den första kommersiella pyrolysanläggningen med en effekt av 20 megawatt. Målet är att etablera en effektiv och ekonomisk klimatteknik för det danska jordbruket.

Enligt L&F minskar pyrolysen klimatutsläppen konkret, då hälften av kolet från jordbrukets överskottshalm och alla restfibrer kan bindas i biokol, i stället för att hamna i atmosfärden. Parallellt kan gröna PtX-lösningar till exempel skapas för transportsektorn.

För att minimera klimatutsläppen från jordbruket är det viktigt att binda kolet i marken. Pyrolys har teoretisk potential att minska klimatutsläppen med 6-7 miljoner ton CO2-ekvivalenter, vilket motsvarar hälften av jordbrukets klimatavtryck.

Binder effektivt kolet i marken

En så kraftig minskning skulle å andra sidan förutsätta att all resthalm och alla restfibrer kommer till användning i processen, vilket inte är realistiskt. Trots detta visar exemplet hur stor potential tekniken medför, understryker L&F.

Pyrolystekniken säkerställer att kolet från överskottshalmen och restfibrer från biogas inte når atmosfären. I stället omvandlas biomassan till gas och olja i pyrolysprocessen, vilket resulterar i restprodukter som biokol eller -koks.

Med den nya metoden kommer hälften av kolet att bindas i marken. Därigenom bidrar biokolet till att förbättra jordbruksmarkens bördighet och som gödning. Detta bromsar jordens urlakning och minskar kväveförlusterna, framhåller L&F.