Jordbruk EU

Österrike kräver
EU-skydd mot varg

Vargstammen i EU har blivit för stor. Det borde bli lättare att avlägsna så kallade problemvargar. Det fordrade Österrike i samband med EU:s agrarministermöte på måndagen. Kravet fick stöd av sexton EU-ministrar.

Enligt Österrikes jordbruksminister Norbert Totschnig är den nuvarande EU-förordningen allt för snävt tillskuren. Fauna-Flora-Habitatdirektivet måste ändras. Definitionen av ”problemvargar” är extremt snäv, menade Totschnig.

Den österrikiska ministern efterlyser en observation av vargstammen på EU-nivå för att ta reda på den faktiska populationen. En EU-omfattande reglering av inventeringen borde införas, såsom redan är fallet i några medlemsländer.

Under ministermötet delades Österrikes oro av sexton andra medlemsländer. Totschnig påpekade emellertid att miljöministrarna är ansvariga för vargproblemet, vilket därmed är en uppgift för EU:s miljökommissionär Virginjius Sinkevicius.

EU-kommissionen kan emellertid inte bortse från opinionerna och de bekymrade invånarna i sjutton medlemsländer. En europeisk lösning vore mest praktisk för att skärpa skyddet för landsortsbefolkningen.

Den österrikiska bondeorganisationens ordförande Georg Strasser uttalade sig likaså för en europeisk lösning. Vargen har sedan länge upphört att hotas av utrotning i Europa. I stället hotas jordbruket och turismen, framhöll Strassner.

Ordföranden för jordbruksbyrån i den österrikiska regionen Voralberg Josef Moosbrugger, betecknar den växande vargstammen som ett svårt hot mot boskapsskötseln i mellaneuropeiska alperna.

Enligt Moosbrugger är en fungerande samexistens mellan vargar och boskapsskötsel med får och getter en illusion i bergsområdena. I Europa lever redan 200.000 vargar, som inte kan klassificeras som en hotad djurart längre.