Nyyylund8
– Det viktigaste i lagförslaget hörs redan på namnet. Det vi har idag är en djurskyddslag, och det vi får är en lag om djurens välfärd. Det betyder att man lyfter ambitionsnivån, påpekar SLC:s ordförande Mats Nylund. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk SLC

Nylund: Djurvälfärdslagen
är välkommen men den
ökar kostnaderna

SLC:s ordförande Mats Nylund välkomnar ett modernare regelverk, men understryker behovet av stödsystem för att kompensera för de kostnader som uppstår i och med förändringen.

– Vi är nöjda att lagförslaget äntligen har gått vidare. Det är oskäligt att djurhållarna varit tvungna att vänta så länge på det som kommer att gälla i framtiden.

Det säger SLC:s ordförande Mats Nylund, som varit engagerad i beredningen av lagen sedan den först började utarbetas 2010.

– Det viktigaste i lagförslaget hörs redan på namnet. Det vi har idag är en djurskyddslag, och det vi får är en lag om djurens välfärd. Det betyder att man lyfter ambitionsnivån. 

Största förändringarna gäller grisproducenterna

Nylund påpekar att den höjda ambitionsnivån innebär högre kostnader för de som skall investera, samt beträffande de begränsningar som kommer att gälla för grisningshäckar och semineringshäckar.

– Förbudet mot grisningshäckar i nya suggstallar medför stora ekonomiska utmaningar. Skall du bygga ett nytt suggstall måste du bygga det för frigrisning, påpekar Nylund.

Det finns även öppna frågor gällande förbudet mot kirurgisk kastrering av grisar.

– Ingen vill ju kastrera grisar om man inte måste. Men det måste finnas ett fungerande alternativ som gör det möjligt att få bort risken för galtlukt i köttet.

Det nya lagförslaget medför också ett förbud mot byggandet av båsladugårdar. Här ser Nylund den tillhörande utökningen av rastningstiden för kor från 60 till 90 dagar som den största förändringen.

– Det är egentligen en större förändring än man kunde tro. Med 60 dagar kan man rasta hälften och hälften, det vill säga 120 dagar om året. Men 180 dagar kan du inte hålla korna på bete i ett land som Finland.

En modernare lag

Nylund poängterar att lagen är betydligt modernare än den nuvarande djurskyddslagen, men att kostnaderna som uppstår i och med utvecklingen måste kompenseras under övergångstiderna.

– Förändringarna är i linje med vad konsumenterna och samhället förväntar sig, men vi har också krävt att det som konsumenterna inte är beredda att betala för måste synas i stödsystemen.

– För hoppningsvis kommer det även något från marknadens sida, men det har visat sig vara ganska svårt på den fronten.

Summa summarum är dock Nylund nöjd med det steg som tagits.

– Det viktiga är att vi får ett regelverk som gör att vi vet vad som kommer att förväntas under de närmaste åren.