SLC - Svinstall 10 Webben
Eric tror på svinnäringen – bygger ny modern anläggning

Det andas framtidstro inom svinsektorn i Nykarlebynejden. En del bygger ut medan andra inleder en helt ny karriär inom sektorn och bygger nytt. En av dem är 22-åriga Eric Lindborg som bygger en anläggning för 1.100 slaktsvin och 3.500 tillväxtgrisar i Jeppo. Läs mer i veckans tema Bygg & Energi!

Kommentaren: Investeringar trots låga producentpriser

Glädjande nog investeras det en hel del i produktionsbyggnader, torkanläggningar, täckdiken och produktion av förnyelsebar energi i landskapet, trots rådande Corona pandemi och låga producentpriser, konstaterar Tomas Långgård, förbundsordförande för ÖSP.

SLC - Jeggars2
På Jeggars satsar man på djur

Så länge Finland importerar nötkött finns det plats för flera inhemska producenter på marknaden resonerar Hanna Westman och Rickard Backman i Kyrkslätt. De bygger en ny ladugård med plats för 40 dikor och lite får. I våras inledde man övergången till ekologisk växtodling på gården. Övergången till ekologisk djurhållning börjar 2021.

SLC - Kalluftstork 2 A Webben
Ny torksilo underlättar arbetet på djurgården

Slå flera flugor i en smäll. Det var tanken när Jussi Murto-Koivisto valde att investera i en kalluftstork. Höstens spannmålsskörd kan nu blandas, torkas och lagras på gården samtidigt som transportkostnaderna minimeras.

SLC - Hallflytt 2 C Webben
Conny Ekholm omvandlar 1980-talshall till potatislager

Sundomjordbrukaren Conny Ekholm skaffade och flyttade en lagerhall från ett rivningsområde i Liselund i slutet av fjolåret. Det pågående monteringsarbetet intill Solfvägen framskrider enligt planerna. Redan i höst ska hallen börja användas som potatislager. Målet är att kunna odla mera potatis i framtiden.

SLC - Avloppsvattenhantering Webben
Är avloppssystemet ännu inte förnyat?

Övergångsperioden för förnyandet av otillräckliga avloppssystem som ligger på känsliga områden upphörde 31.10.2019. Är systemet ännu inte är sanerat eller är det oklart om övergångsperioden gäller ifrågavarande situation?

SLC - Narpessol 3 B Webben
Närpes Grönsaker producerar egen el av solkraft

I flera år har Närpes Grönsaker köpt förnybar el som producerats med vatten- och vindkraft. I somras uppnåddes ett nytt miljömål när 854 solpaneler installerades på packeriets tak. De förväntas producera cirka tjugo procent av packeriets årliga elbehov.

SLC - Solenergirisker Reservbild A Webben
Tukes uppmanar till uppmärksamhet med solkraft

Solenergisystem, eller solkraftstationer, har snabbt blivit allt vanligare de senaste åren. Systemens storlek varierar från omfattande system vid företag till mindre system i hem, på stugor och i fortskaffningsmedel. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) påminner om att solenergisystem ska installeras med beaktande av särskilda krav och installationen ska göras av en yrkeskunnig person inom elbranschen, som är förtrogen med systemen.

SLC - Debatt
Debatt

ASF har nått östra Tyskland

Ett fall av afrikansk svinpest har påträffats i östra Tyskland.

Etla: Koldioxidutsläppen borde minskas med 5,8 procent per år

Av Näringslivets forskningsinstitut Etlas ny utsläppsprognos framkommer att utsläppen av växthusgaser minskat både på grund av coronakrisen, men också på grund av det minskade bruket av fossila bränslen under de senaste åren. Enligt rapporten måste Finland minska sina koldioxidutsläpp med i medeltal 5,8 procent per år om vi ska uppnå regeringens målsättning om kolneutralitet 2035.

Norrback ny ordförande för skarvsamarbetsgrupp

Den regionala samarbetsgruppen för skarv i Österbotten och Mellersta Österbotten höll årets andra möte på tisdagen. På mötet valdes riksdagsledamot Anders Norrback till ny ordförande för samarbetsgruppen.