Thomas Blomqvist: Stöd till beskogning är praktiskt klimatarbete

– Beskogning är en mycket konkret åtgärd för att binda kol och skapa så kallade kolsänkor, säger Thomas Blomqvist (Sfp), minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Atria köpte Domretor

Atria Finland har genom ett företagsköp den 30 september köpt hela aktiestocken i företaget Domretor i Kauhava.

SLC: Allemansrätten ger frihet under ansvar

I en tid då allt fler rör sig i skog och mark anser SLC att det är skäl att påminna om vad som är tillåtet, och inte tillåtet, inom ramen för allemansrätten.

SLC - Soder1
Äppeldagen 2020 var en succé

Ett sällan skådat höstväder gjorde att människorna lockades till Söderlångvik Gårds Äppeldag förra veckoslutet som aldrig förr. Solen sken och temperaturmätaren visade sommargrader då besökarna njöt av äppel, god mat, marknad och levande musik.

SLC - Img 8724
Jordbearbetningsdag i Övermark lockade många

Den jordbearbetningsdag som Övermark lokalavdelning arrangerade senaste söndag visade sig bli ett lyckat och välbesökt familjeevenemang. Tio traktorekipage deltog och med omkring tvåhundra besökare var arrangörerna mer än nöjda.

SLC - Hampatroskning 2
Normal oljehampaskörd väntas

– Ungefär två tredjedelar av våra odlare har tröskat sin hampa. Kvalitetsanalyserna är inte klara, men mängdmässigt ser skörden ut att bli 750-800 kilogram frö per hektar, säger Trans Farms Satu Pura.

SLC - Aboland
SLC Åboland vill se mera realistiska skördeprognoser

För höga skördeprognoser under augusti som gradvis sänks när skörden bärgas ger en skevad prisbild, understryker SLC Åboland.

SLC Nylands spannmålsutskott: Export ligger i odlarnas intresse

SLC Nylands spannmålsutskott diskuterade på sitt distansmöte på tisdagen möjligheterna till spannmålsexport i odlarregi nu i höst. Utskottet betonar vikten av export av spannmål och att delta i kommande export i odlarregi.

Stabil matmarknad håller priserna i schack

Då coronapandemin började härja i våras fanns det en global rädsla för att livsmedelskedjan skulle lida och att matpriserna skulle börja stiga ordentligt. Rädslan har dock för Finlands del visat sig vara obefogad och matpriserna stiger endast måttligt både i år och nästa år, konstaterar Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT.

Dansk fettskatt ställdes under lupp

För nästan tio år sedan införde den dåvarande danska regeringen en skatt på fetthaltiga livsmedel. Den så kallade fettskatten var impopulär och avskaffades ett drygt år senare. Nu har ett forskarteam granskat fettskattens effekter.

SLC - Milchersatzprod
EU ska ta ställning till namn på veganmat

Mjölk, yoghurt, grädde, smör och ost är skyddade begrepp som enligt EU-rätt bara får användas i samband med produkter som härstammar från däggdjur. Det vill livsmedelsindustrin ändra på. EU-parlamentet ska ta ställning i oktober.

Ledaren: Hur ska det gå med finländskt griskött nu?

Det som nu har hänt i Tyskland kan givetvis också ske i Finland. Händelseutvecklingen efter ett ASF-utbrott skulle sannolikt se ut på ungefär motsvarande sätt här hos oss. Den finländska årsproduktionen av griskött är 170 miljoner kilo. En sänkning av producentpriset med 10 cent per kilo skulle betyda ett bortfall på 17 miljoner euro, och det enbart från producenterna. Nu måste vi alla göra vårt yttersta för att den afrikanska svinpesten inte ska nå Finland. Ansvaret ligger förstås hos svinproducenterna men också hos jägarna, konsumenterna och inte minst hos alla resenärer.